Nezaposlenost bi se trebala smanjivati od svibnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic izjavio je da ce nezaposlenost rasti i u travnju da bi vrhunac dosegla pocetkom svibnja, nakon cega bi se, krajem tog mjeseca i u lipnju, trebala poceti smanjivati, a gospodarstvo se pokretati na bolje.

"Ako u tom zamahu, koji je sezonskog karaktera, ne uspijemo realizirati investicije koje pripremamo i ako tada realno ne pokrenemo gospodarstvo, tada ova Vlada nema nikave šanse", rekao je Cacic gostujuci u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno".

Rekao je da nije na njemu da ocjenjuje rad Vlade u prvih sto dana jer to ocjenjuju rejting agencije. Naglasio je da je hrvatska Vlada jedina vlada u Europi koja je zadržala svoj rejting i kojoj je za otprilike jedan posto smanjena kamatna stopa u protekla dva mjeseca na inozemni dug što je oko 500 milijuna eura. "Toliko je ova Vlada 'zaradila' svojom dobrom ocjenom", dodao je.

Cacic je naglasio da Vlada ima jasnu sliku i zadatak - da agresivno i radikalno promjeni strategiju prošle Vlade. Naveo je da se mora uci u razvojni ciklus i pritom srezati neproduktivna potrošnja i koliko god je moguce zaštititi najugroženiji sloj stanovništva. Ponovio je i da je prvi put u hrvatskoj povijesti jedan budžet i realno i nominalno manji nego prošlogodišnji, "a to je ono što agencije cijene".

Rekao je i da u mirovinskom i zdravstvenom sustavu bitnih reformi nece biti, dok se u obrazovnom sustavu ide na pracenje tržišta rada.

Cacic je napomenuo da je potrebna i promjena mišljenja kad je u pitanju konkurentnost u tržišnoj utakmici. "Tržišni sustav poistovjecujemo s pljackom, no to su deformacije", dodao je.

Govoreci o Petrokemiji, rekao je da to nije bila tema razgovora u Rusiji. To nije strateška tvrtka, rekao je Cacic, napominjuci da Petrokemija mora povecati proizvodnju i ekološki se unaprijediti u što treba uložiti znacajan novac. Na pitanje je li Petrokemija u razmatranju za prodaju, Cacic je odgovorio da su do sada u razmatranju bile Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka, ali da ne postoji odluka ni za njih. "A što se tice Petrokemije, nekoliko jakih tvrtki iz niza europskih zemalja, pa i jedna velika financijska institucija - EBRD su nam same ponudile da ce dati svoje ponude, ako dode do odluke o privatizaciji, a u tom smislu su se javile i neke ruske tvrtke", rekao je Cacic.

Najavio je i da ce se ici u promjene stecajnog zakona, kao i da ce se kod sporova tvrtki sa državom ubuduce ici na obaveznu arbitražu.

Cacic je takoder kazao kako svoj i ulazak ministra financija Slavka Linica u Nadzorni odbor INA-e smatra dobrim, objašnjavajuci kako Hrvatska u Ini, u kojoj ima 44,75 posto vlasništva, ima malo utjecaja.

Najavio je poskupljenje struje i plina prije ljeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter