Nezaposlenima se isplatilo dodatno obrazovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulaganje u obrazovanje nezaposlenih osoba kako bi lakše pronašli posao isplati se. Nešto više od polovine nezaposlenih koji su prošli neki od programa obrazovanja uspjelo se zaposliti. Tako, barem, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Od 7.662 osobe koje su tijekom prošle i pretprošle godine bile obuhvacene mjerom obrazovanja za potrebe tržišta rada, zaposlilo se njih 54 posto, odnosno nešto više od 4,1 tisuce osoba.

U evidenciju nezaposlenih, pak, vratilo se 19,5 posto polaznika obrazovnih programa dok je 26,5 posto nezaposlenih koji su bili ukljuceni u obrazovanje za potrebe tržišta rada ili nastavilo obrazovanje ili su završili u neaktivnosti. Mjerom obrazovanja, vele na burzi, u razdoblju 2009.-2010. godina obuhvacene su 7.662 nezaposlene osobe od cega 4.566 osoba tijekom prošle godine.

Koliko su prosjecno cekali posao nakon što su stekli nova znanja i vještine, kao i koliko su to radno mjesto zadržali tako nismo uspjeli doznati jer se ti podaci ne prate. No, svaka nezaposlena osoba koja je upucena na obrazovanje obavezna je javiti se u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od završetka obrazovanja, ako se nije zaposlila.

Lani su se nezaposleni mahom obrazovali za turisticko-ugostiteljsku djelatnost odnosno za zanimanja kuhara, konobara, slasticara, kuhara specijalista, pomocnog kuhara, pomocnog slasticara, pomocno konobara, sobaricu,
wellness-terapeuta. Osim toga dio je nezaposlenih u klupe sjelo kako bi postali zavarivaci, programeri CNC-strojeva, pomocni bravari ili bravari. U gradevinskoj djelatnosti traže se tesari, keramicari, pomocni tesari, podopolagaci, kao i rukovatelji gradevinskom mehanizacijom. Lani su nezaposleni postajali i samostalni knjigovode, graficki dizajneri, web dizajneri, racunalni programeri, njegovatelji, zaštitari i cuvari.

S obzirom na programe obrazovanja koje su pohadali, nezaposleni su se najcešce zapošljavali na poslovima vezanim za djelatnost turizma i ugostiteljstva, u preradivackoj industriji na poslovima zavarivaca, bravara te u gradevinarstvu. "Takoder, možemo izdvojiti i zapošljavanje u sektoru usluga vezanih uz zdravstvo, socijalnu skrb, knjigovodstvo i financije te zaštitu imovine i osoba", vele na burzi. (Gabrijela GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter