Nezaposlenima ista prava nakon izdvajanja HZZO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezaposlenima će ostati ista prava na zdravstvenu zaštitu i nakon izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz Državne riznice, poručio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić upitan koje će donijeti preobrazba HZZO-a u državnu osiguravajuću tvrtku.

Inzistirat ću na tome da nezaposlenima, djeci i starijima ostanu ista prava, rekao je Ostojić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija istaknuvši da se od socijalnog javnog zdravstva ne odustaje.

S obzirom da zdravstveni sustav i dalje gomila gubitke, ministar ističe da je na objedinjenoj javnoj nabavi dosad ušteđeno 500 milijuna kuna, a daljnje uštede očekuje i outsourcingom, koji će ministrica Milanka Opačić na nivou Vlade prezentirati u ožujku.

Ponovio je i da se ove godine očekuje sanacija županijskih bolnica za što bi se rebalansom državnog proračuna trebalo osigurati 1,8 milijardi kuna.

Uštede se očekuju i master planom organskog i funkcionalnog spajanja bolnica u regijama i županijama, a Ostojić kaže da će ga prezentirati u Hrvatskom saboru krajem veljače, početkom ožujka, te da o tom pitanju očekuje konsenzus vladajućih i oporbe.

S obzirom da su iz oporbe više puta naglašavali da zdravstvo mora biti iznad politike, očekujem konsenzus o najozbiljnijoj reformi, uz mirovinsku, u Hrvatskoj, istaknuo je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter