Nezaposlenih više nego u sijecnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem veljace u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 336.411 nezaposlenih osoba, odnosno njih 2.033 više nego u sijecnju. U postocima, nezaposlenost je u veljaci u odnosu na sijecanj ove godine porasla 0,6 posto. No, na godišnjoj razini broj registriranih nezaposlenih rastao je 5,9 posto, ili za 18.786 osoba.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, nakon prošlomjesecne afere s neobjavljivanjem broja registriranih nezaposlenih, tako se ponovo vratio starom nacinu rada. Burza je, podsjetimo, pod pritiskom Vlade za sijecanj objavila samo podatak o anketnoj nezaposlenosti. Vlast je mislila da ce tako nestati problem zatvaranja radnih mjesta. No, sve europske burze uredno, osim anketne, objavljuju i registriranu nezaposlenost. Tako se i domaca burza izborila da i dalje radi svoj posao i ne prikriva stvarnost.

Prema analizi državne burze, medugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 9,7 posto u prosincu prošle godine na osam posto u sijecnju ove, odnosno 5,9 posto u veljaci. Usporavanje medugodišnjeg rasta nezaposlenosti ocekuje se i iducih mjeseci.

Registrirana nezaposlenost u veljaci je u odnosu na sijecanj smanjena u sedam županija, a najviše u Koprivnicko-križevackoj (za 1,4 posto) i Primorsko-goranskoj (jedan posto). Najveci apsolutni broj nezaposlenih osoba zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (43.261, ili 12,9 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Gradu Zagrebu (41.562, ili 12,4 posto) i Osjecko-baranjskoj županiji (35.387, ili 10,5 posto).


Podijeli: Facebook Twiter