Nezaposlenih u Istri sve više

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po Statistici on-line, pretraživoj bazi podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, novom projektu Vlade, u Istarskoj županiji trenutno su 8.994 nezaposlena. Na kraju studenog nezaposlenih je bilo 8.320, odnosno 674 osobe manje.

Ipak, malo ohrabruje podatak da je u prosincu 2010. bilo 270 Istrana više evidentiranih na zavodu nego istog mjeseca u 2011. godini, odnosno prije godinu dana bilo je 9.270 nezaposlenih.

Podsjetimo, najveci broj nezaposlenih u proteklih godinu dana u Istri je zabilježen u veljaci 2011., kada ih je bilo cak 10.850. Što nas ocekuje ove veljace, saznat cemo uskoro. Po istoj statistici, iz evidencije nezaposlenih u proteklih mjesec dana izašle su 733 osobe, a u evidenciju Zavoda ušlo ih je dvaput više - 1.407. Poslodavci su pak na tržištu ponudili tek 360 radnih mjesta.

Inace, ova nova usluga HZZ-a, temeljena na elektronickoj bazi podataka, sadrži statistiku o broju nezaposlenih i zapošljavanju od sijecnja 2004. godine te ce se, kako je to nedavno obecao novi ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic, dva puta mjesecno osvježavati.

Podaci su podijeljeni u cetiri osnovne skupine - registrirana nezaposlenost, ulasci u evidenciju nezaposlenih, izlasci iz evidencije nezaposlenih i prijavljena slobodna radna mjesta, a po potrebi mogu se doznati i informacije o pojedinim skupinama po dobi, spolu, vremenu provedenom na Zavodu...

Radi, ali ne dobiva placu

Kako "dišu" živi ljudi, a ne brojevi, te koliko je danas teško naci posao pokušali smo doznati u ponedjeljak ispred pulske podrucne službe Zavoda za zapošljavanje porazgovaravši s nekolicinom Puljana koji su pregledavali oglase s ponudenim radnim mjestima. Vecina ih je nezaposlena, no bilo je i onih koji su došli vidjeti što se nudi jer žele promijeniti posao.

Jedan od njih, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman za širu javnost, priznao nam je da svako toliko prode pogledati što se nudi. Radi, kako veli, u jednoj privatnoj tvrtki koja se bavi gradevinskim radovima. Radno mjesto želi promijeniti zato što sada ima, kako veli, puno posla, a primanja su neredovita.

- Da se radi puno pa na kraju mjeseca dobije placa, onda je to jedna stvar. No mi radimo, a placa nam stalno kasni, pa dobijemo po 500 kuna da preživimo mjesec. Gazda stalno obecava da ce biti bolje, no to nikako da dode. Po struci sam elektroinstalater pa tražim radno mjesto u skladu s time, poput domara u nekoj instituciji, hotelu ili slicno, pa ako upali... vidjet cemo, veli naš sugovornik. Na pitanje je li mislio potražiti neki posao u sezoni veli da nije, jer to opet nije rješenje "za stalno" a njemu upravo to treba - stalno radno mjesto, ali i placa koja svaki mjesec stiže na racun.

Sezonci - potrošna roba

Plocu s ponudama pregledavao je i Vilim Butorac, nezaposleni konobar. Posla nema od prošlog travnja. Veli da bi radio bilo što pa je tako jucer odlucio javiti se na oglas kojim se traže zidari. Upitali smo ga zašto ne traži posao u struci.

- Zašto? Pa pogledajte oglase! Primjerice, ovim se traži zidar/zidarica. Tako je i s oglasima za konobare - traži se konobar ili konobarica. Što mislite, kakve su meni šanse? Pa svi ce radije uzeti konobaricu, kao što nitko nece uzeti zidaricu, nego zidara. A i za njih se vec traži iskustvo, koje ja, nažalost, nemam, rekao nam je Butorac.

Svoju srecu jucer je iskušala i Fani Grgorinic. Ne radi od pocetka kolovoza, a zadnji joj je posao bio onaj prodavacice u jednom kineskom ducanu.

- Radila sam dvije godine, skoro tri, i onda mi više nisu produžili ugovor, odnosno nisu me zaposlili za stalno. Na Zavodu sam imala pravo na naknadu tijekom tri mjeseca. Dobivala sam 75 posto place, nešto više od 1.700 kuna, rekla nam je Grgorinic. Završila je matematicko-informaticku gimnaziju, no nikada nije radila u struci, a najveci dio staža skupila je radeci kao prodavacica.

- Ovo nije prvi put da sam ostala bez posla, za radnog vijeka nekoliko sam puta to iskusila i nikada me nije bilo strah, novi bih posao uvijek brzo našla. No, mislim da je ovog puta drugacije, ne vidim baš neku perspektivu, navela je ova nezaposlena Puljanka. Žali se jer upravo bi sada, kada su djeca vec velika, a zdravlje je još služi, mogla najviše dati, no za mnoge je poslodavce s 47 godina, nažalost, vec "(pre)stara".

Na kraju nam je priznala da je razmišljala i o pokretanju nekog svojeg malog biznisa, poput kioska ili neceg slicnog, no nema pocetni kapital.

- Postoje poticaji za samozapošljavanje, ali za sve je potreban pocetni kapital, a kako do njega kad nisam kreditno sposobna jer sam nezaposlena? Sve vam se to vrti u krug i kad jednom u njega upadnete teško je izvuci se, a penzija je još jako daleko, zakljucila je Grgorinic. (B. PETROVIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter