Nezaposlenih toliko da ih u HZZ-u ne stignu primiti

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Savjetnici za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pucaju od posla, a dobar dio njih zbog preopterećenosti ne može nezaposlenu osobu o kojoj skrbi primiti na osobne konzultacije u zakonski propisanim rokovima. Obim njihova posla, ali i obveza nezaposlenih osoba, od početka ove godine je povećan. Naime, nezaposlena osoba više nema obavezu mjesečnog javljanja na burzu, ali treba biti u kontaktu sa svojim savjetnikom te se redovito konzultirati i informirati.

Kontakt sa savjetnikom nezaposlena osoba ostvaruje telefonom, e-mailom ili osobno jednom tjedno, a najduže četiri tjedna od zadnje konzultacije.

Prema podacima HZZ-a, na području cijele zemlje trenutno radi 816 savjetnika, a u prosjeku jedan savjetnik za zapošljavanje u područnim uredima zadužen je za oko 750 nezaposlenih osoba.

Već i opća statistika o broju savjetnika i korisnika jasno pokazuju da su savjetnici preopterećeni. U idealnim uvjetima jedan savjetnik za zapošljavanje trebao bi skrbiti o najviše 450 nezaposlenih osoba, a oni prosječno (uz ostale poslove) skrbe o 750 korisnika. Pod pretpostavkom da savjetnik samo komunicira s nezaposlenima te da tijekom osmosatnog radnog vremena za svakog korisnika ima rezerviranih pola sata (i pritom ne koristi polusatnu pauzu) nezaposlena osoba bi na direktan razgovor sa svojim skrbnikom čekala najmanje 46 dana. Istina, obavezno tjedno savjetovanje može se obaviti i telefonom ili e-mailom. A i to je, sudeći prema iskustvima nezaposlenih, u nekim slučajevima gotovo nemoguće.

Jedan od naših sugovornika koncem siječnja krenuo je u potragu za svojim savjetnikom za zapošljavanje. Kako navodi, tri su mu dana trebala dok je doznao tko mu je novi savjetnik. Stari više za njega nije zadužen, što je saznao nakon upornih telefonskih poziva koje mu je upućivao, ali i mailova na koje odgovora nije bilo. "Kada sam ga pitao zbog čega mi nije odgovorio na mail, rekao mi je da ih dnevno prima 50 te da ima 800 korisnika pa gdje bi stigao kada bi na sve odgovarao", priča nam nezaposlena osoba. (Gabrijela GALIĆ/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter