Nezaposleni u Istri: Ne cijene se stručnost ni rad

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prema podacima koje je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje nezaposlenost u državi raste treći mjesec uzastopce, a u Istri je krajem studenog nezaposleno bilo više od deset tisuća ljudi - točnije 10.307 osoba. Proteklog mjeseca na burzi rada prijavljeno je bilo njih 9.076, odnosno u mjesec dana bez posla je ostala čak 1.231 osoba.

Jučerašnje prijepodne proveli smo s nezaposlenima koji su kako su nam odali, već po inerciji, došli pogledati što se nudi na oglasnoj ploči Zavoda.

- Imam srednju trgovačku, ali žalosno je da nemam veze pa do posla jednostavno ne mogu, rekla nam je jedna Puljanka u srednjim godinama, rekli bismo najboljima za rad. Kako nam priča u svom je radnom vijeku radila i u velikim trgovačkim centrima i malim dućanima no, nažalost, najčešće samo preko sezone.

- Tko nema vezu ne ostaje na poslu nakon sezone. Ta će "politika veza" na kraju koštati cijelu državu jer kako ispada, nije bitno što netko zna nego koga pozna, veli nam ogorčeno ova trgovkinja. Dodaje kako je apsurdno da u trgovinama ostaju raditi oni koji su bez škole, ili imaju neku drugu, dok pravi trgovci ne mogu do posla, uz retoričko pitanje za što onda uopće postoje škole, pa tako i trgovačka.

- Ne cijeni se stručnost, ne cijeni se rad, no nije tako samo u trgovini, tako je u cijeloj državi, od vrha nadalje, prepričava nam svoja radna iskustva uz riječi kako ispada da će žene, koje su najugroženije na tržištu rada, kako veli, više vremena provoditi tražeći posao nego doista radeći. Zajedno s njome gledamo u oglasnu ploču - nudi se tek nekoliko poslića. Jedino što se traži jest deset promotora putovanja, i to sezonski, te 46 agenata u call centru. No, za to treba dobro poznavati talijanski jezik.

U žustru se raspravu o nezaposlenima koji odražavaju stanje u cijeloj državi uključuju i drugi Puljani koji prolaze pored Zavoda. Većina ih se slaže - odraditi se u Istri donekle može samo sezona, a za sve ostalo treba imati vezu, i to dobru. Svi smatraju i kako brojka od 360 tisuća nezaposlenih u državi, odnosno deset tisuća u Istri nije realna te je nezaposlenih puno više. (Piše Borka PETROVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter