Nezaposleni tuže državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utemeljitelji Sindikata nezaposlenih Hrvatske danas su oštro kritizirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zato što im nije odobrilo registraciju pod imenom "sindikat", a Vladu su optužili da im ne dopušta djelovanje zato što se boji nove političke snage koja "istinski želi i može promijeniti stanje u Hrvatskoj". Najavili su svoje obraćanje međunarodnim tijelima, očekujući od njih pomoć pri registraciji.

- Vlada nam ne da registraciju, a problem je u tome što se zovemo sindikat. Vlada u svojoj obavijesti kaže da smo kontradiktorni i predlaže nam da se registriramo kao udruga. No, mi ne želimo biti udruga jer u tom slučaju nitko na nas ne bi obraćao pozornost. Mi želimo biti sindikat jer tako imamo pravo pristupiti pregovorima u Vladi kad je riječ o kolektivnim ugovorima i ostalim pitanjima koja se tiču sindikata, rekla je predsjednica SNH-a Zlatana Perković.

Na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Perković je rekla da taj sindikat želi zastupati interese nezaposlenih kojih u Hrvatskoj ima oko 300 tisuća, napominjući da je njihov stvarni broj oko 500 tisuća, ako im se pribroje neprijavljeni u Zavodu za zapošljavanje.

- Budući da nam Ministarstvo nije odobrilo registraciju, pokrenuli smo tužbu Upravnom sudu, najavio je Zahir Kurbašić, predsjednik Savjeta tog sindikata. (Branko PODGORNIK/Novi list)

Pravo imaju samo radnici

Zakon o radu omogućuje radnicima udruživanje u sindikat, dok nezaposleni i studenti, koje želi zastupati "Sindikat nezaposlenih Hrvatske", ne spadaju u tu kategoriju, reagiralo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.


Podijeli: Facebook Twiter