Nezaposleni samohrani otac petogodišnjaka treba pomoć

Vehid Malanović i mali Zlatko (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)
Vehid Malanović i mali Zlatko (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

Vehid Malanović uskoro će napuniti 60 godina. U Pulu je prije dvadesetak godina preselio iz Viteza (BiH) i otada je radio razne poslove, od građevine pa do poslova u pulskom pogrebnom poduzeću i ima više od 30 godina radnog staža. Već je duže vrijeme nezaposlen i u evidenciji pulskog Zavoda za zapošljavanje.

Vehid je i samohrani otac petogodišnjeg sina Zlatka, koji nam je pohitao u susret kada smo ga ovih dana posjetili u oskudnom stančiću na adresi Akvilejski prilaz 7 i čokoladi koju smo mu donijeli obradovao se kao da je riječ o nekoj najnovijoj igrački.

Iako uredno održavan i čist, stančić od 30 kvadrata u kojem žive kao podstanari i najam od 1.300 kuna, preskup je za mizerna primanja kojima mjesečno trebaju preživjeti . Uz najamninu, mjesečni im se troškovi s režijama penju do dvije tisuća kuna, pa im za hranu i golo preživljavanje ostaje jedva 700 kuna. Stoga se često sele pokušavajući naći što jeftiniji smještaj.

Zlatko je još kao beba obolio i dan-danas ima problema s bubregom, prošao je operaciju na osnovu čega dobiva invalidninu od 500 kuna. Pitamo Vehida gdje Zlatkova majka.

- Ne znam. Napustila nas je, a ja sam tražio i dobio skrbništvo. Ovo mi je dijete sve na svijetu i strah me je što će biti s njim ako se meni nešto dogodi jer nema nikoga osim mene. Ne mogu pronaći posao jer nema ga ni za mlade, a kamoli za 60-godišnjaka. Ne mogu mu kupiti nove cipelice, robu, mali hoda u poderanim tenisicama, priča Vehid, koji nas je nazvao jer se i ranije obraćao Gradu za pomoć moleći da mu ustupe nekakav smještaj jer ovako više ne može izdržati.

Puljani ponudili pomoć obitelji Malanović

Nakon što smo objavili potresnu priču o petogodišnjem Zlatku i njegovom nezaposlenom 60-godišnjem ocu Vehidu Malanoviću, koji zbog teških životnih uvjeta jedva preživljavaju, u redakciju su počeli pristizati mailovi čitatelja koji su im željeli nekako pomoći - bilo hranom, novcem ili osnovnim kućnim potrepštinama.

Zvonili su i redakcijski telefoni, a naši su nas čitatelji molili za osnovne informacije o Vehidu, zanimalo ih je kako do njega mogu doći i gdje eventualno mogu uplatiti novac.

Neki su se javili rekavši da nemaju novca, ali imaju cipelica, igračaka i dječje odjeće koja bi taman pristajala malenom Zlatku, a mogu donijeti i slatkiše i hranu. "Zanima me na koji način se može pomoći, možda broj žiro-računa ili kome se javiti s hranom ili robom?" "Zovem radi članka o samohranom ocu i sinu koji trebaju pomoć." "Možete li poslati neki kontakt ili adresu." "Imam nešto starije dijete i dosta stvari koje bi ovom djetetu koristile", neke su od poruka Puljana koji su pokazali veliko srce i empatiju. Neki su im već obećali donijeti frižider.

S obzirom na to da Vehid trenutno ne može primati nikakav novac na bankovni račun, jer zbog duga bivše supruge sve što primi ide pod ovrhu, kontaktirali smo poštanski ured u Puli koji je ponudio rješenje. Naime, svi oni koji žele barem simboličkom uplatom pomoći malenome Zlatku i njegovom ocu koji mjesečno preživljavaju s mizernih 700 kuna, mogu to učiti na sljedeći način: običnom poštanskom uplatnicom na adresu: Vehid Malanović Poste Restante 52100 Pula. Novac koji stigne će uz predočenje osobne iskaznice podignuti Vehid koji se zahvalio svima koji su ga nakon članka kontaktirali i ponudili bilo kakvu pomoć. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter