Nezapamćen interes labinske publike

Sa snimanja u Labinu
Sa snimanja u Labinu

Bilo je to večer kad se tražila karta više, a sportska dvorana Srednje škole Mate Blažine u Labinu, za svojeg skoro 40-godišnjeg postojanja nije doživjela takav spektakl. Više od tri sata, trajalo je javno snimanje, najdugovječnije emisije HRT-a, glazbeno-scenskog spektakla "Lijepom našom". U dvoranu je pohrlilo, i staro i mlado, svi oni koji su željeli vidjeti ovaj događaj, koji se po prvi put snimao u Labinu. I bilo je sjajno. Gledatelji nisu štedjeli dlanove i da postoji dvostruko veća dvorana, sve bi bilo puno, jer interes je bio nezapamćen.

Promocija Labinštine i Istre

Uz bogat glazbeni program, koncept emisije je takav da se gledateljima pokažu tradicijske i kulturne vrijednosti grada domaćina snimanja, stoga je ovo bila odlična prilika da se na najbolji način promovira cijela Labinština i Istra, kao zanimljivo kulturno i turističko odredište.

Autor i voditelj emisije Branko Uvodić, u svojoj je najavi upravo to i spomenuo, naglasivši da mu je drago što je stigao u Labin, ali žao, što je tako kasno stigao po prvi put, u grad u kojemu nikad ranije nije bio. "Zamišljao sam ga drugačije, znajući da je poznat kao grad rudara, te nisam mogao ni zamisliti da je to jedan lijepo sređen grad, pun  zelenila, čist i uredan, pravi lijek za oko", rekao je Uvodić. Nakon njegove najave emisije koja se emitira već 19. godinu zaredom, pozdravne riječi gledateljima uputili su labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, i zamjenica istarskog župana, Valtera Flega, Giussepina Rajko.

Demetlika je Uvodiću poklonio i staru rudarsku lampu te mu  zaželio još puno emisija.

A tada je započeo glazbeno scenski spektakl u kojem su nastupila brojna kulturno umjetnička društva s Labinštine i šire, te glazbeni sastavi, klape, plesne skupine, po stažu mladi i oni stariji pjevači, a tijekom tri sata snimanja pozornicom je prodefiliralo više od stotinu izvođača. Nije moglo naravno, bez velikana naše zabavne i pop glazbe, Mirka Cetinskog, Nede Ukraden i Željka Bebeka, a ponosni su tu večer bili Labinjani i na svoju Dinu Rizvić, glazbenicu poznatu i izvan granica Hrvatske, na Šćiku, kao i na sve ostale glazbenike s labinskog područja i iz susjedne nam županije. Večer su obilježili i prijatelji Labina iz Velike u Požeškoj županiji, te Osijeka i Zagreba.

Pjevao i labinski gradonačelnik

Bila je to večer u kojoj su tri sata proletjela u trenu, i u kojoj se publika zadržala u dvorani još dugo nakon završetka snimanja. A snimanje je završilo  izvedbom istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila", u fenomenalnoj izvedbo Zorana Tomaića, s kojim su zapjevali i ostali izvođači, a umijeće pjevanje pokazao i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Emisija snimljena u Labinu bit će emitirana na HTV-u u dva dijela: prvi 21. ožujka, a drugi 28. ožujka.

Svi izvođači

Na snimanju su nastupili: RKUD Raša (Raša), KUD "Ivan Fonović Zlatela" (Kršan), KUD "Mate Balota" (Rakalj), KUD "I. G. Kovačić" (Velika), Mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" (Labin), quartet Istra (Labin), vokalna skupina "Gioia Filigran" (Labin), vokalna skupina "Rašelink" (Labin), klapa Labin (Labin), klapa Pinguentum (Buzet), Učiteljice, klapa Teranke (Pula), klapa Tramuntana (Kraljevica), etno band Šćike, Dina Rizvić, Veličke legende (Velika), Diego Zulijani, Alen Lazarić, Valter Golja, Dino Batelić, Danijel Načinović, Bruno Krajcar, Lidija Percan i Serđio Valić, Mirko Cetinski, Koktelsi, Šajeta, Neno Belan, Neda Ukraden i Željko Bebek. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter