Nezaobilazni bljeskovi i svjedočanstvo o prošlosti Istre

Zidni mozaik, jedan od najvrjednijih nalaza
Zidni mozaik, jedan od najvrjednijih nalaza

"Zlato i srebro srednjeg vijeka u Arheološkom muzeju Istre" naziv je izložbe otvorene jučer u galeriji C8. Samim izložbenim projektom "Zlato i srebro srednjeg vijeka" željelo se predstaviti, prikazati i protumačiti široj javnosti odabrane predmete hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnim zbirkama hrvatskih arheoloških muzeja.

- Arheološki predmeti od zlata i srebra iz srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre su zastupljeni skromnije u odnosu na one iz bogatih fundusa ostalih hrvatskih arheoloških muzeja. Budući da je ovaj pulski muzej osnovan 1902. poznati ili pak zagubljeni zlatni i srebrni predmeti izuzetne kulturno-umjetničke i arheološke vrijednosti koji su pronađeni u drugoj polovini 19. stoljeća u Istri, svojevremeno su preneseni u Beč i Trst. No, to ne umanjuje značaj i važnost ovih predmeta i postava, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Autor izložbe Željko Ujčić govorio je o rijetkim zlatnim, a učestalijim pozlaćenim nalazima te o najviše zastupljenom nakitu od srebra koji je ovdje prikazan.

Nalazi se odnose na lokalitete s Puljštine, Nezakcija, Velog Mluna, Čelege kod Novigrada, samoga Novigrada, Sipara kod Umaga, Žminja, Dvigrada, Barbana, Buja, Bresta te nepoznatih nalazišta.

Ujčić je istaknuo da je najraskošniji filigranski nakit od zlata i srebra izrađen u radionicama s kasnoantičkom i bizantskom tradicijom, kao predložak za srebrni ili posrebreni i najmasovniji brončani nakit za široki puk.

Autor postava je Vjeran Juhas, a izložba se može razgledati do sredine prosinca. (V. BEGIĆ; Snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter