Nezakonitosti u radu bolnice - ili haranga protiv nje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zatražit cemo smjenu Upravnog vijeca i ravnatelja bolnice ukoliko se podaci iz nalaza HZZO-a na 52 stranice pokažu tocni, i ukoliko bolnica nema protuargumente. Radi se o zdravlju i novcu gradana, a nalaz ukazuje na neracionalan i protuzakonit nacin korištenja novca", rekao je Plinio Cuccurin na konferenciji za novinare.

Prema navedenom nalazu HZZO-a, za poslovanje bolnice u 2010. godini samo je 41 posto roba, usluga i radova nabavljeno putem javnog nadmetanja, a cak 59 posto neposrednom pogodbom, dakle mimo Zakona o javnoj nabavi, podsjeca celnik Ladonje. Pokrivenost izdataka putem javne nabave, dakle, bila je u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna kuna, dok je gotovo 60 milijuna kuna troškova ostvareno mimo javnih natjecaja.

U 2010. godini zamjeniku ravnatelja uvecan je dodatak na placu za 20 posto, umjesto 5 posto prema kolektivnom ugovoru. Takoder je isplacen i dodatak na placu ravnatelju koji iznosi 8 posto što nije u skladu s kolektivnim ugovorom.

Korištenje bolnicke postelje po bolesniku u trajanju od 7,67 dana najdulje je od svih bolnica u Hrvatskoj. U odnosu na broj ugovorenih kreveta, bolnica ima 250 viška radnika. Preduge su liste cekanja, pa se i na hitnom prijemu ceka predugo, naveo je izmedu ostalog Cuccurin.



Ukazao je nadalje na porast placanja predujma dobavljacima iznad pojedinacnog iznosa od 20.000 kuna, što je u neskladu sa Zakonom o proracunu.

- Da nije za sve kriv Zagreb ukazuje podatak da u veljaci 2011. godine bolnici duguje Grad Pula 264 tisuce kuna, Medicinska škola 328 tisuca, IDA 133 tisuce kuna. Slika o bolnici koja proizlazi iz nalaz HZZO-a ukazuje na velike nepravilnosti. Cak je i ravnatelj bolnice izjavio za HTV da je 85 posto nabave pokriveno javnom nabavom, cime je priznao da 15 posto nije pokriveno, i nije u skladu sa zakonom, naglasio je celnik nezavisne liste.

Zbog toga je u hitnu proceduru uputio zahtjev da Županijska skupština raspravi o poslovanju i stanju u pulskoj bolnici. - Kada se razgovara o zdravstvu u Istri prvenstveno se govori o gradnji cetiri zida, gradnji nove bolnice, a o kvaliteti se ne prica, upozorio je Cuccurin. Na naše pitanje kako je dobio izvješce HZZO-a Cuccurin je odgovorio: "Nismo došli do podataka na prijevaru, ali ne mogu reci na koji nacin smo došli do podataka."

HZZO PROSLIJEDIO IZVJEŠCE


"Nismo Vam u mogucnosti dostaviti spomenuto izvješce. No možemo potvrditi da su, temeljem redovite kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u Opcoj bolnici u Puli utvrdene brojne nepravilnosti zbog cega je izvješce o kontroli HZZO proslijedio nadležnim tijelima na daljnje postupanje", kazala nam je glasnogovornica HZZO-a.

DR JERIN: OVO JE NEVI?ENA HARANGA

"Iznenaden sam nevidenom harangom koju Plinio Cuccurin provodi protiv bolnice. Nakon egzibicije s mlijecnim namazom sada opet neupuceno komentira podatke iz redovnog izvještaja HZZO-a s pocetka godine. Ocito mu netko šapce sa strane, ali ipak me cudi da se tako može igrati s bolnicom, reagirao je ravnatelj pulske Opce bolnice, dr. Lems Jerin i ukazao na niz netocnih ili pogrešno interpretiranih podataka na pressici Ladonje. Najavio je kaznenu prijavu protiv celnika Ladonje za kvalifikaciju da se u bolnici zapošljava po politickoj liniji.



Interpretirajuci podatak o izostanku javne nabave Jerin veli da u tom aspektu ima niz dilema, premda isprika ne može pokriti tu vrstu odgovornost, ali sustav zdravstva je takav. Mišljenje je eksperta da bolnice mogu imati najviše 75 do 80 posto pokrivenosti nabave putem javnih natjecaja, rekao je Jerin.

Govoreci o vecim dodacima na place od dozvoljenih, ravnatelj je naglasio da su iste ugovore o radu ranijih godina kontrolori HZZO-a smatrali ispravnim, a ovoga puta promijenili mišljenje. -Nitko ne spominje da pet najbližih mojih suradnika deset godina nisu dobivali naknadu na koju su imali pravo.

Kada je rijec o duljini lijecenja u bolnici Jerin tvrdi da je iznijeta laž, jer je bolnica godinama ispod hrvatskog prosjeka.

Neke propuste na koje ukazuje HZZO u svojem zadnjem izviještaju bolnica je vec uklonila, na što je HZZO odgovorio pozitivno. (Jasna ORLIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter