Nezakonitosti u fažanskom Komunalcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka o imenovanju vršitelja dužnosti direktorice Komunalca koju je lani u rujnu donijela Skupština tog poduzeca (cini je samo nacelnica Ada Damjanac, op. a.), nije u skladu sa Zakonom o trgovackim društvima. Takvo je rješenje donio Trgovacki sud u Pazinu nakon što je Damjanac, umjesto odluke o imenovanju direktora u rujnu, dva mjeseca nakon provedenog natjecaja, imenovala dotadašnju direktoricu Tamaru Puja v.d. direktorice do 28. veljace.

Prijavu za upis te funkcije u sudski registar Trgovacki je sud pocetkom prosinca odbio jer institut vršitelja dužnosti clana Uprave zakonom nije predviden.

Neprofesionalan i nekorektan odnos izvršne vlasti, koja je ujedno i Skupština Komunalca, razlog su, navodi Puja, zbog kojeg je pocetkom godine uputila opcinskim vijecnicima materijale o poslovanju Opcine s tim poduzecem.

Spisi ukazuju na brojne nepravilnosti, a medu njima je i spomenuta odluka Trgovackog suda. Opcina Fažana, koja je osnivac Komunalca, istice ona, 3. sijecnja dugovala je poduzecu gotovo 460 tisuca kuna, zbog cega ono duguje dobavljacima, a prijetila mu je i moguca blokada racuna.

- Komunalac svojim zaposlenicima nije i ne može isplatiti place zbog nedostatka sredstava, odnosno dok ne dobije sredstva koja potražuje od Opcine Fažana. Opcina je isplatila božicnicu svojim službenicima, ali i zaposlenicima Djecjeg vrtica Sunce krajem 2010. godine. Ne vidim razlog zašto zaposlenici Komunalca nisu ukljuceni u odluku o isplati božicnice, osobito zato što nije rijec o velikom iznosu. Ignoriranje i degradiranje poduzeca, ali i zaposlenika, time je samo dobilo potvrdu, navodi Puja u svom dopisu.

Predlaže oformljivanje Skupštine poduzeca u kojoj ce biti više osoba i ustrojavanje Nadzornog odbora zbog kontrole i unaprjedenja poslovanja te pomoci Upravi Komunalca u kvalitetnijem poslovanju.

No, kako nam je kasnije rekla Puja, do pomaka je u meduvremenu ipak došlo pa je nedavno održan sastanak s nacelnicom te je Opcina platila dio duga, a tim su sredstvima djelatnicima isplacene zaostale place i božicnice.

Takoder, prema izvješcu Državnog ureda za reviziju za 2009., u kolovozu 2008. ukinut je Nadzorni odbor u Komunalcu, cime je smanjen nadzor nad poslovanjem poduzeca. Navodi se i da dodatak ugovoru o radu s direktoricom na temelju kojeg je isplacivana placa za 2009. nije uskladen s izmjenama i dopunama odluke kojom je mandat direktoru vracen na cetiri godine.

Nekoliko uplatnica i isplatnica nisu potpisali uplatitelji i primatelji isplate, pojedini putni nalozi ne sadrže vrstu odobrenog prijevoza na službenom putu, ukupan broj sati za obracun dnevnica te obracun troškova tunelarine, cestarine i benzina koji su placeni kreditnim karticama, a neke od njih nije ovjerio podnositelj racuna i naredbodavac.

Godišnji popis potraživanja i obveza, navodi se, u iznosu od 755,6 tisuca kuna nije obavljen, a bilješke uz financijske izvještaje nepotpune su. Puja je direktorica Komunalca od studenog 2005., a Damjanac predsjednica i jedina clanica Skupštine od kolovoza 2009. godine.

- Buduci da u dijelu sustava unutarnjih kontrola Uprava Komunalca nema ovlasti donositi odluke, 10. prosinca nalaz revizije poslan je na znanje Opcini i Skupštini te je zatraženo ocitovanje vezano za pitanja koja ureduje Skupština, no ocitovanja do danas nema, navodi Puja u dopisu. Nalaz revizije takoder je uputila opcinskim vijecnicima jer ga, zbog vec sazvanih sjednica i utvrdenog dnevnog reda, u prosincu nisu dobili.


Podijeli: Facebook Twiter