Nezakcij je bio ljubav na prvi pogled

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno su dodijeljene nagrade Hrvatskoga arheološkog društva za doprinos u njegovom radu. Na svecanosti urucenja nagrada za 2011. u Matici hrvatskoj za pocasnog clana Društva proglašen je talijanski arheolog Guido Rosada zbog više od tri desetljeca kontinuirane i aktivne suradnje u arheološkim i znanstvenim istraživanjima, kao i u nakladnickoj djelatnosti u Hrvatskoj te promidžbi naših arheoloških rezultata i lokaliteta u svijetu. Istraživao je u Nezakciju kod Pule i sa skupinom autora objavio publikaciju o prapovijesnom i antickom Nezakciju pod nazivom "Oppidum Nesactium. Una citta' istro-romana" (Treviso, 1999.).

Clan je uredništva arheološkog casopisa Opuscula Archaeologica Sveucilišta u Zagrebu te suraduje s Medunarodnim istraživackim centrom za arheologiju Brijuni-Medulin, kao i s raznim strucnim casopisima te je autor brojnih istraživackih radova iz podrucja arheologije.

Upitali smo ga kako se poceo baviti poviješcu istarskih lokaliteta, odnosno proucavanjem arheologije tih podrucja.

- Sve je pocelo još 1988., kada je u Puli održan simpozij o trima arenama: pulskoj, veronskoj i rimskoj. Tada sam imao mogucnost razgledati Nezakcij i zaljubio sam se u ovaj lokalitet, te ga u kasnijim mjesecima i godinama analizirao. Bila je to ljubav na prvi pogled. Posebno mi je bilo drago da sam imao mogucnost proucavat ga, a rezultati toga istraživanja objavljeni su u navedenoj knjizi. Zadovoljan sam što je takvo istraživanje privuklo brojne arheologe da se pozabave tim jedinstvenim lokalitetom koji objedinjuje tolika stoljeca povijesti i civilizacije. Posebno su se tim lokalitetom pozabavile dvije Kristine - Džin i Mihovilovic. Eto, i u Italiji su nastale neke diplomske radnje o Nezakciju, ali, nažalost, nisu još obavljene. Smatram da ovdje ima još dosta toga za prouciti, te da je lokalitet vrlo zanimljiv i poticajan, kazao je Rosada.

Istaknuo je da se dosta bavio i Loronom (Lorunom), te izradom kartografije toga lokaliteta, kao i raznim vrstama istraživanja u tome kraju buduci da se na Lorunu nalazi iznimno velika rimska vila koja je privukla brojne istraživace.

Na naš upit o dobivanju toga važnoga priznanja rekao je da mu je to bila posebna cast i da je posebno ganut svime time, da jako cijeni casopis Histria Antiqua, koji objavljuje Medunarodni istraživacki centar Brijuni-Medulin, jer je vrlo kvalitetan i donosi iznimno zanimljive arheološke priloge s raznih lokaliteta.

- U arheologiji nikada ne nedostaje poticaja za istraživanje, samo što ponekad nedostaju sredstva, zakljucio je poznati talijanski arheolog uz napomenu da mu je vrlo lijepo istraživati u ovim krajevima. (Vanesa BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter