Nezainteresirani za dodatno obrazovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti Tjedan cjeloživotnog ucenja zakljucen je Sajmom cjeloživotnog ucenja koji je u cetvrtak održan u pulskoj podrucnoj službi Zavoda za zapošljavanje. Iako su se na njemu javnosti pokušali predstaviti brojni programi ustanova za obrazovanje odraslih na podrucju grada, na štandovima ustanova za cjeloživotno ucenje Magistra, Otvorenog ucilišta Diopter, Puckog otvorenog ucilišta u Puli, ucilišta Algebra i Addenda nije bilo puno zainteresiranih.

No, valja reci da je prema zadnjim dostupnim podacima, na Zavodu bilo prijavljeno 5.800 osoba od kojih više od tri tisuce u pulskom podrucnom uredu. Više od 80 posto novoprijavljenih osoba imalo je prethodno radno iskustvo. Takoder, zadnji podaci pokazuju da na zavodu oko 52 posto cine nezaposleni muškarci, a 48 posto žene.

Kako smo doznali od Ive Milanovic, strucne suradnice za profesionalno savjetovanje, koja je bila zadužena za ukljucivanje pulskog zavoda u obilježavanje Tjedna cjeloživotnog ucenja, nezaposleni nisu pokazali dovoljnu dozu samoinicijative te ih se vrlo mali broj odazvao Danu otvorenih vrata zavoda i došao pogledati na koji si nacin dodatnim ucenjem može olakšati pronalazak posla.

Uz rijeci da se na radionice i pozive za prekvalifikacijom nezaposleni ipak rado odazivaju, navela je da je lani zavod prekvalificirao, doškolovao i osposobio 127 osoba, a ove su godine te programe prošle vec 183 osobe, s tim da u listopadu starta još jedna grupa od 40-ak nezaposlenih. Interes za takvim programima velik je iz razloga što Zavod nezaposlenima koji koriste ove poticaje, u vrijeme obrazovanja, placa novcanu pomoc u visini od 1.600 kuna da im se refundiraju troškovi prijevoza te eventualnog lijecnickog pregleda i izdavanja sanitarne knjižice.

- Cilj nam je kod ljudi poticati cjeloživotno ucenje da bi dobili vecu šansu za zapošljavanje, rekla je Milanovic i dodala da se nada da ce iduce godine u program prekvalificiranja i doškolovanja uci cak 300-tinjak osoba. Kako je navela, njih više od 90 posto u roku od šest mjeseci uspije naci posao.(B. PETROVIC)

Obrazovanje za maslinara, ajurvedskog terapeuta ili dadiljuDiopter je nudio programe srednjoškolskog obrazovanja za prodavaca, vozaca motornih vozila, ekonomista ili program osposobljavanja za vinara i vinogradara, maslinara... Ucilište Magistra, osim programa strucnog osposobljavanja za zanimanja u domeni wellnessa, turizma, ronjenja ili poljoprivrede, u pripremi ima i strucno usavršavanje za zanimanje welness i ajurvedskog terapeuta, shiatsu masera, dadilju i visažista. Algebra je osim niza informatickih zanimanja nudila i programe osposobljavanja za suradnika u marketingu, voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU-fondova, operatera pozivnog centra dok Ucilište Addenda nudi edukacije za komercijaliste, tehnicare cestovnog prometa, prodavace i vozace motornog vozila, kao i razne programe osposobljavanja i usavršavanja.


Podijeli: Facebook Twiter