Nezadovoljna njegom u kuci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Citateljica iz Banjola (podaci poznati redakciji) nezadovoljna je uslugom zdravstvene njege u kuci. Njezina teško pokretna majka, koja živi u Puli, pravo na kucnu njegu jednom tjedno ostvaruje putem Ustanove za zdravstvenu njegu u kuci Zlatne ruke. Po njenim rijecima, patronažna sestra se zadržava od 15 do najviše 25 minuta, a kako veli citateljica, majka ima pravo na 45 minuta njege. Smatra da se starci koji žive sami na taj nacin zakidaju.

Jednom je prilikom zamolila medicinsku sestru da izmasira majku, a ona je odgovorila da ta usluga nije ukljucena, vec se posebno placa. Na pitanje je li se žalila ustanovi potvrdno je odgovorila. Jednom ih je prilikom nazvala, ne zna tko joj se javio, ali tvrdi da je osoba bila osorna. Potom se obratila kontroloru dr. Srecku Butorcu i novinama.

Pritužbe smo uputili vlasnici Zlatnih ruku Vesni Plavšic da bismo razjasnili cijeli slucaj. Buduci da nismo dali citateljicine podatke, uputila ju je da joj se svakako javi ako ima pritužbi. Dodala je da se na formularu koji potpisuju korisnici nalazi i rubrika za primjedbe, a njezin broj mobitela na svakom je letku.

- Najvažnije nam je da pružimo dobru uslugu, veli Plavšic i kaže da se zasigurno u zadano vrijeme ne može napraviti sve što bi se željelo. "Nismo idealni, ali želimo pružiti najbolje i imati što manje nezadovoljnih pacijenata. Možda su ocekivanja pacijenata veca od naših mogucnosti. Sigurno nismo jednako dobri za svih 700 pacijenata koliko ih mjesecno obidemo, ali smo zato otvoreni za razgovor", veli Plavšic i dodaje da je rijec o velikom pogonu s 24 medicinske sestre i šest terapeuta.

Pojašnjava da postoji više kategorija usluga: njega jedan traje 30 minuta, njega dva 60, njega tri 90, a njega cetiri 120 minuta. U to nije ukljucena fizikalna terapija, kao što je masaža, koju treba posebno propisati fizijatar. Nažalost, za fizikalnu postoji lista cekanja. Njega dva, za koju pretpostavlja da je rijec u ovom slucaju, ukljucuje pored kupanja i edukaciju. Patronažna sestra treba pokazati pacijentici i njenoj obitelji kako ce se razgibavati i njegovati.

Upitali smo u HZZO-u, podrucnom uredu u Pazinu, za mišljenje o ovom slucaju te ima li primjedbi drugih korisnika na rad ustanove.

"S obzirom na velicinu Ustanove za zdravstvenu njegu u kuci Zlatne ruke može se zakljuciti da nema znacajnijih primjedbi na sam rad ustanove te se rad obavlja profesionalno i odgovorno u okolnostima kakve trenutno jesu. Što se tice upita o pasivnoj gimnastici i masaži, navodimo da nisu obuhvacene u košarici zdravstvene njege u kuci", odgovorio je pismeno dr. Fedor Dorcic, voditelj podrucnog ureda u Pazinu. (J. ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter