Nezaboravna prezentacija i iskustvo

Pulska ekspedicija
Pulska ekspedicija

Nakon višemjesečnih priprema, velikog rada, truda i zalaganja učenika i njihovih mentora, delegacija Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula boravila je krajem prošloga mjeseca tjedan dana u Bruxellesu u sklopu projekta "Uskrsni običaji našeg zavičaja (Istre)".

Razgled grada

Kako nam je rekla profesorica engleskog jezika Vedrana Brajković "projekt je realiziran zahvaljujući Ministarstvu turizma RH i Uredu Ivana Jakovčića, te Gradu Puli, njegovoj Turističkoj zajednici, AZRRU-ju, uljari Chiavalon, mljekari Latus te vinaru Marčeta. Na taj smo način predstavili tradicionalne uskrsne običaje Istre, kao i karakteristične specijalitete i delicije koje prate to blagdansko razdoblje".

U projektu su sudjelovali učenici trećeg razreda usmjerenja Hotelijersko-turistički tehničar Nora Gojković Berc, Ivana Juranović, Adelisa Salihović, Lucija Tustonja i Danijela Paulić, te učenici smjera Turističko-hotelijerski komercijalist Gabrijel Čota, Jan Jurman, Luka Rađenović, Kristijan Lovrić i Josip Klečina uz ravnateljicu škole Orhideju Petković, nositelja projekta profesora Kazimira Berljavca, te profesorice Vedrane Brajković, koja je bila voditeljica teoretskog dijela prezentacije i prof. Grge Komazina, voditelja praktičnog dijela prezentacije.

Svi sudionici istaknuli su veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u ovome projektu, a vrlo im je zanimljivo bilo i razgledati Bruxelles, budući da su obišli Parlament te se detaljno upoznali s funkcioniranjem institucija EU-a, posjetili su Atomium i "Europu u malom", a svakako neće zaboraviti niti, kako vele, čaroban posjet muzeju Planete Chocolat, gdje su uz interaktivnu prezentaciju i demonstraciju doznali puno toga o čokoladi, ali i degustirali razne vrste te slastice.

Što se tiče same prezentacije, pulski su učenici predstavili uskrsne običaje Istre na engleskom jeziku za brojne uzvanike. Njihovo je uskrsno stablo bilo ukrašeno i prepuno istarskih običaja, te su učenice odgovarale na mnogobrojna pitanja zainteresiranih.

- Predstavile smo im sedam glavnih razloga zbog kojih treba posjetiti Istru, a to su more, uličice, priroda, hrana, vina, kultura i aktivnosti, vele učenice koje su spremile uskrsnu košaru prepunu delicija u obliku recepta na engleskom jeziku koji su tu večer mogli kušati, ali i odabrali recept onog specijaliteta koji im je bio najslasniji kako bi ga kod kuće pripremili.

Školski, kako su ga profesori nazvali "gastro tim" predstavio je bogatu blagdansku gastronomiju Istre, a u ponudi su bile špaleta, giravolta, fritaja sa šparogama, ombolo, kobasice, sir, bakalar in bianco, povetica, pinca, jajarica, kao i neizostavna bojana jaja.

- Najteže nam je bilo nositi svu tu hranu, a pripremanje nije bilo teško, već smo uvježbani, a profesor Komazin je uvijek s nama radio i na pripremanju istarskih lokalnih specijaliteta, veli muški dio tima.

Profesor Komazin je istaknuo da nastoji u sklopu nastave raditi na pripremanju lokalnih specijaliteta vezanih uz naše podneblje, tako da su učenici bili upoznati s tom lokalnom problematikom.

Dugotrajne pripreme

- Dobro smo bili pripremljeni i usklađeni, stoga nije bilo teško raditi u kuhinji koja u biti nije bila prava nego improvizirana, tako da smo i više nego zadovoljni kako smo sve odradili, rekli su uglas učenici ove škole koji su izabrani za ovu prezentaciju na temelju dosadašnjeg rada, truda i zalaganja.

Profesor Berljavac ističe da su se jako dugo i sustavno pripremali za ovu prezentaciju, a učenici su, govoreći o specijalitetima koje su tamo probali rekli da su im ponuđeni, kao belgijska posebnost, pedoći s pomfritom, kao i neka vrsta gulaša, također s pomfritom, što im je bilo neobično, ali svaka kuhinja ima svoje posebnosti. Belgijski wafeli bili su im posebno dobri, tako da su i sami probali pripremat ih uz gotovu smjesu i kalup.

Ističu da su se sporazumijevali engleskim jezikom, ali i mješavinom talijanskog, francuskog, i da im je sve to bilo i više nego korisno, zanimljivo i poticajno iskustvo. Putovali su avionom, nekima je to bio prvi put da putuju avionom, a njihovi profesori ističu da im je ta varijanta - budući da je avion išao iz Pule, bila jeftinija negoli ići busom.

Svi se slažu da im je to bila nezaboravna prezentacija i iskustvo. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter