NEZABILJEŽENO U 65 GODINA: Studeni iznad ništice

Prosinac u Puli 2014. u toplom ozračju (Milivoj MIJOŠEK)
Prosinac u Puli 2014. u toplom ozračju (Milivoj MIJOŠEK)

Nema kraja iznenađenjima koje nam iz mjeseca u mjesec priređuju vremenske prilike u Istri. Još jedno slično iznenađenje priredio nam je tek završeni mjesec studeni. U posljednjih punih 65 godina, odnosno od samog početka kontinuiranog praćenja vremena u Istri, nije se dogodilo da se temperature zraka tijekom čitavog studenog ne spusti ispod ništice!

Upravo se to dogodilo ove godine. Prema zapisima s meteorološke stanice u Pazinu temperature zraka su tijekom čitavog mjeseca bile iznad ništice. Na kraju ne čudi podatak da je ovogodišnji studeni bio punih pet stupnjeva topliji od prosjeka a nevjerojatnih desetak stupnjeva topliji od nekih davnih godina u kojima je to bio „pravi“ studeni.

U 15 dana, 300 litara kiše

Osim visokih temperatura, studeni je kao i svi ostali ovogodišnji mjeseci bio obilježen čestim i obilnim kišama. U petnaestak kišnih dana palo je gotovo 300 litara kiše po metru četvornom. Prema ukupnim količinama kiše, studeni je ujedno i najkišovitiji ovogodišnji mjesec. Tek nekoliko sunčanih dana daleko je ispod očekivanja čak i za mjesec studeni.

S početkom prosinca ušli smo u novo godišnje doba. Prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba zima započinje s prvim danom prosinca. Kakva nam moguća iznenađenja vrijeme priprema u zadnjem ovogodišnjem mjesecu najvažnije je i najčešće pitanje koje se meteorolozima postavlja ovih dana.

Proteklih godina kišovit prosinac

Posljednjih je nekoliko godina prosinac bio kišovit i ne naročito hladan. Treba ipak spomenuti 2009. i 2010. godinu, u kojima je prosinac bio izuzetno hladan a upravo je tada i zabilježen jedan od najdebljih snježnih pokrivača na području Istre. Svi se još dobro sjećamo 18. prosinca iz te 2009. godine i tridesetak centimetara snijega u Puli i široj okolici. Samo dan, dva kasnije, vrlo niske temperature zabilježene su širom Istre uz ozbiljne štete od smrzavanja.

Uz temperaturu od čak 16 stupnjeva ispod ništice, koliko je 20. prosinca 2009. izmjereno u Pazinu, to je i dalje najhladniji dan u Istri u prosincu. Vrlo je slično stanje bilo i tijekom prosinca 2010. Tom je prilikom puno snijega bilo u središnjoj Istri a temperature zraka bile su tek neznatno više.

Idućeg tjedna novo zahlađenje

Prijete li nam u bliskoj budućnosti slična iznenađenja trenutno nije moguće predvidjeti, ukoliko i zaprijete meteorolozi će ih na vrijeme uočiti i izdati pravovremena upozorenja.

Predviđanja koja se odnose na idućih desetak dana mnogo su realnija i preciznija. Prema tim prognozama vrijeme će narednih nekoliko dana biti znatno povoljnije nego što je to bilo u studenom. Uz umjerenu buru biti će znatno manje kiše, nešto više sunca a i temperature zraka će postupno biti sve niže. Najniže temperature zraka konačno će se spustiti ispod ništice ali će i dalje ostati daleko iznad vrijednosti koje su zabilježene prije četiri ili pet godina.

Iako se na samom početku mjeseca zima još ne osjeća to bi se uskoro moglo promijeniti; sredinom idućeg tjedna očekuje se novo jače zahlađenje, bura će se pojačati a temperature će se dodatno spustiti. Hoće li to biti početak još jednog hladnog prosinca uskoro će se saznati. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter