Nevrijeme u Zrenju rastjeralo harmonikaše


Olujno nevrijeme s kišom prekinulo je preksinoć jubilarni, 20. međunarodni susret harmonikaša u Zrenju. Vjetar je doslovce pomeo drvene stolove i klupe, a posjetitelji su spas od kiše potražili pod šatorima, a potom i u obližnjoj staroj školskoj zgradi.

Susret koji je započeo sa više od pola sata zakašnjenja zbog kašnjenja razglasa dogovorenog sa grupom Koktelsi, okupio je četrdesetak harmonikaša iz Istre, Slovenskog primorja, Trsta i okolice, a pridružilo im se i tridesetak svirača drugih instrumenata specifičnih za istarsko podneblje. Na pozornici ih se uspjelo predstaviti otprilike pola prije nego je kiša pokvarila račune organizatorima, oprtaljskoj općini i Turističkoj zajednici.

Prvi su zasvirali domaćini Paolo Nežić i Mario Černeka iz Zrenja koji su nastupili i na prvom susretu, a za njima na zrenjskoj pozornici izredali su se njihovi glazbeni istomišljenici. U Zrenju, za koji kažu i da je rodno mjesto sv. Jeronima, veselo su poskakivali u ritmovima polki i valcera. Nastupili su veterani poput Marija Kotige iz Motovuna, ali i mladi glazbenici, među najmlađima 2,5 - godišnji Tomi i 5 - godišnji Niky koji su zasvirali sa nonetom Milkom Babičem iz Čentura.

Oprtaljski načelnik Aleksander Krt je prigodom uručio simbolično priznanje Marinu Markežiću, idejnom začetniku zrenjskog susreta koji zaokružuje proljetno-ljetnu sezonu tradicijskih glazbenih manifestacija u Istri. Zbog nevremena koje je Zrenj zahvatilo u večernjim satima, izostala je i najavljena plesna zabava uz grupe Koktelsi i Fantazy band.  (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter