Nevrijeme u Istri: More preplavilo ceste

Nasukana brodica na Puntiželi (N. JANKOVIĆ)
Nasukana brodica na Puntiželi (N. JANKOVIĆ)

Olujni zapadni vjetar što se podignuo u srijedu u ranim jutarnjim satima, osim što je podizao more na rivama zapadnoistarskih mjesta, nije počinio veće štete. Kako iz Područnog ureda Pazin Državne uprave za zaštitu i spašavanje saznajemo, nisu im prijavljivane nesreće na moru niti posebna upozorenja.

Unatoč tome, u Rovinju su bili valovi i do pet metara, mnoge je ulice preplavilo more. Rovinjci su se čudili nevremenu kakvo dugo nisu vidjeli u gradu, a zbog ekstremnih vremenskih neprilika veći dio Rovinja bio je dio dana bez struje.

Rivu u Poreču zapljuskivali su žestoki valovi, a more je prelilo i županijsku cestu na Antenalu, od Tara do Novigrada, na ušću rijeke Mirne. U noći su nad Istrom pale obilne kiše, zapuhalo je olujno jugo, koji se zatim prešao u zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Prema mjerenjima Istrameta najviše je kiše palo podno Učke - meteorološka postaja u Poljanama unutar 24 sata zabilježila je čak 107 milimetara kiše, koja je prestala padati tek oko 8 sati. U Središnjoj Istri najviše je palo u Žminju (58 milimetara) i Pazinu (53 milimetara), a manje ju je bilo na zapadu Poluotoka i jugu. No, dok se istočna strana Istre borile noću s kišom, obala od Savudrije do Kamenjaka od jutra je odolijevala jakim vjetrovima sa zapada.

U popodnevnim satima na Ćićariji je počeo padati gusti snijeg.

Sudeći prema meteorološkim kartama Istra se našla u središtu genovske ciklone.

Podivljalo more prelijevalo preko fažanskog lukobrana

Orkansko nevrijeme koje u srijedu ujutro podigli zapadni vjetrovi stvorili su preko dana kataklizmičke slike na fažanskoj rivi. More kao da je podivljalo. Obalu su zapljuskivali ogromni razorni valovi, podizali barke, prskali automobile parkirane dvadesetak metara dalje, a zrakom je letjela slana pjena podignuta s kresti valova i močila fasade zgrada.

Ni ogromno kamenje visokog lukobrana nije moglo štititi barke unutar lučice - valovi su prebacivali digu nakon čega bi se sručili na plovila s unutarnje strane. Morsku je vodu vjetar dizao toliko visoko da je pjena prebacivana preko lučke kućice!

Ovako nije nikad bilo

Titovom rivom nije se moglo proći, a sretni su bili oni koji su predvidjeli ovako jak ponente i pomaknuli vozilo na vrijeme. Tko se približio obali na više desetaka metara morao je prihvatiti činjenicu da će biti u potpunosti mokar. Lice i tijelo zapljuskivale su kapljice s valova, dok je tlom nadirala morska voda koja se podigla iznad razine rive. Na licu se osjećala slanoća mora, fotoaparat nam od prskanja kapljica nije uspijevao izoštravati fokus, a naočale su postajale neupotrebljive. U jednom trenutku nije bilo jasno da li ta silna voda nošena vjetrom dolazi s mora ili iz zraka.

Neki su se Fažanci sklonili u radnje na rivi, drugi su pokušavali sporednim ulicama bježati iz jednog u drugi dio stare jezgre, ali bi u onim ulicama koje se okomito spuštaju prema obali brzo bivali osujećeni u prolasku. Najčešće riječi mokrih i zabezeknutih mještana bile su psovke. Koliko god da su navikli na razorno nevrijeme sa zapada, ovo ih je uspjelo iznenaditi.

- Ovako nešto nikada nije bilo. Barem ne po danu. Obično se nevera i more dignu po noći, ali ne izdrži tako dugo po danu. Sada je još došao i hladan vjetar, tko zna što nas još čeka, rekao je jedan od njih. Čovjek brzo shvati kako je mali pred prirodom!

Voda stigla do crkve

U Fažani oko podne kao da nitko nije vjerovao u prognozu o smirivanju vjetra tijekom dana. Jer kako je vrijeme odmicalo tako je bivalo sve gore i gore. Malo tko je bio razgovorljiv, a do ribara u gumenim odijelima koji su na molu spašavali barke, i koji o razvoju situacije zasigurno znaju puno, nije se ni moglo doći.

Vozači koji su automobile željeli skloniti preko stare jezgre stizali bi do crkve i tada pred morem koje je prekrilo rivu shvaćali da su u stupici. More je poplavilo trg pred crkvom sv. Kuzme i Damjana, voda je u ritmu valova zapljuskivala stepenice župne crkve. U kaotičnoj situaciji starom jezgrom i rivom potrčao bi tek netko od mokrih mještana spašavajući sebe ili nešto svoje imovine. Već iza crkve odjekivali su huci valova i mukli udarci plastičnih barki u kamenu obalu.

Oko 13 sati dojam kataklizme dodatno je pojačao i izrazito hladan pljusak. Do tada su se Fažanci mogli skrivati iza zidova okrenutih istoku, no otkako je počela padati kiša, nisu se imali gdje skloniti od vode. Za razliku od morskih valova, kiša barem može sprati onu silnu sol s lica, naočala, jakne, fotoaparata…

Na Ćićariji pao snijeg

Najnoviji hladni val Ćićariji je donio i pahulje snijega. Sniježilo je u Račjoj Vasi nedaleko od Lanišća na 700-tinjak metara nadmorske visine, kao i na sjeverozapadu laniške općine, u Jelovicama na samoj granici sa Slovenijom. "Sniježiti je počelo u srijedu rano poslijepodne. Snijeg je padao relativno kratko, otprilike pola sata i zadržao se samo na krovovima kuća, dok se po cesti odmah topio", rekla nam je Slavica Čendak iz Jelovica. (Z. S., G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter