Nevrijeme u Istri: Grad poharao Gradinje


- Ovako nešto u svojih 68 godina još nisam doživio, kaže Josip Brajuha iz Gradinja, na području općine Cerovlje, kojem je tuča u samo pola sata odnijela sav trud, sav ovogodišnji urod. "Zamračilo se, nekoliko puta zagrmjelo, onda se odjednom digao vjetar, a za vjetrom je počela padati kiša i odmah potom tuča", dodaje Ivan Brajuha iz sela Mandari.

Nevrijeme je počelo sinoć oko 18 sati, a tuča je padala od 18.10 do 18,45 sati, kaže Ivan koji skrbi o obližnjoj mjernoj stanici Hrvatskih voda. U tih je 35 minuta na Gradinje palo 110 litara kiše po metru četvornom. Lijevalo je kao iz kabla, voda je snažnim bujicama tekla cestom, dvorištem i flišnim vododerinama, izgledalo je kao da će se nebo srušiti na zemlju.

A kad se nevrijeme smirilo, imalo se što vidjeti, hrpe leda na tlu, lišće svuda uokolo, vinograd poharan, a svuda po zemlji grozdovi i lišće.

Tuča je poharala sela donjeg Gradinja, dakle Gradinje, Mandare, Gajane, Mužlovce, Šerebe Tajnare te dijelom Runkovce i obližnje i Krbune, a pravi razmjeri štete vidjet će se tek kada se vrijeme smiri i kad zasja sunce, kažu Ivan i Josip Brajuha. Na poljima i vinogradima nije ostalo ništa, šteta je stopostotna.

Danas je Gradinje posjetio načelnik Općine Cerovlje Emil Daus. Nakon obilaska terena rekao je da je najviše oštećena nerazvrstana makadamska cesta Gradinje - Grobnik koja će se sanirati da bi se njome moglo prometovati. Veći se zahvati neće poduzimati jer je u planu da se idućeg proljeća asfaltira.

Više od ceste stradala je poljoprivreda. Koliki su razmjeri štete, teško je govoriti, kaže Daus te dodaje da najprije treba stručno popisati štetu, a nakon toga pokušati pronaći način da se poljoprivrednike koju su pretrpjeli štete barem donekle obešteti. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)                                    


Podijeli: Facebook Twiter