Nevrijeme rušilo stabla, jak pljusak diljem Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvim satima subote oko  1 ujutro preko istarskog područja došlo je do jake grmljavine popraćene prolaznim olujnim vjetrom i obilnom kišom. Na području Pule palo je oko 38 litara kiše po kvadratnom metru dok je  na području Žminja zabilježeno 40 litara po kvadratnom metru. U subotu rano ujutro nakratko je poplavilo područje na samom ulazu u Pulu kod Punte no oborine su se ubrzo počele povlačiti. 

U Županijskom Centru 112 potvrđuju da je u Puli zbog jakog pljuska došlo do podizanja nekoliko odvodnih šahtova dok je na području Labina poplavljeno nekoliko stanova. Prema podacima Istrameta s prolaskom fronte, jugo je naglo zamijenio zapadnjak i sjeverozapadnjak s udarima i do 80 km/h! Sudeći prema  postajama Istrameta vjetar je bio najjači u Puli i Vodnjanu, no dojave o štetama zasad su stigle samo s Pazinštine gdje je nevrijeme srušilo stablo kod crkve Sv. Nikole, dok su okolne ceste prekrile manje grane i lišće. 

U Istrametu navode da je s jakim vjetrom zabilježen  i nalet iznimno obilnih oborina, a količine su vrlo ujednačene na širem području. U subotu do 10 sati najobilnija kiša pala je u Pazinu i Rožcu kraj Umaga (44 mm), a treba izdvojiti i Labin, Vodnjan (43 mm) te Rovinj (40 mm). Na ostatku područja palo je uglavnom između 25 i 35 mm kiše.

Nakon kiše, nastupilo je sunce pa se vrijeme  diljem Istre stabiliziralo.Za nedjelju prognoza Istrameta predviđa djelomice sunčano vrijeme, ujutro uz pojavu mjestimične magle. I dalje neće biti u potpunosti stabilno, stoga je sredinom dana moguć pokoji izolirani pljusak, no uglavnom u gorskom području. Puhat će slab, na moru povremeno umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 12 do 16°C, dnevne vrijednosti između 17 i 20°C. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter