Nevrijeme poharalo Umaštinu, šteta 30 milijuna kuna

Stabla se srušila na automobil Sanje Steka Kaštrun (T. KOCIJANČIĆ)
Stabla se srušila na automobil Sanje Steka Kaštrun (T. KOCIJANČIĆ)

Nevrijeme orkanskih razmjera, kakvo građani ne pamte u zadnja dva desetljeća, pogodilo je u nedjelju u 19 sati Umag, posebice naselja Punta, Stella Maris i Komunela, prouzročivši velike materijalne štete. Sreća u nesreći je to što nije bilo teško ozlijeđenih, ali danak olujnoj tramontani, pijavici, tuči veličine povećih oraha i obilnoj kiši platilo je stotinjak srušenih stabala - mnoga od njih, neka čak stoljetna, završila su na parkiranim automobilima, kućama i cestama.

- Nevrijeme je uzrokovalo oko 30 milijuna kuna štete te ćemo od župana Jakovčića zatražiti da proglasi elementarnu nepogodu, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Snažan vjetar čupao je i po prometnicama razbacao prometne znakove, reklamne ploče, putokaze i kontejnere za smeće, dizao krovove kuća, garaža i skladišta, srušio nekoliko dimnjaka, kioske i limeni kontejner - ribarnicu u Komuneli, a potopljen je i ribarski brod na ribarskom gatu u Umagu. Obilne padaline natopile su centar grada, gdje je od nedjelje navečer do danas u 10.30 sati bila prekinuta opskrba strujom. Ulice su bile poplavljene, promet blokiran, a strah građana velik, jer još nisu zaboravili katastrofalnu poplavu koja je umaško naselje Komunela pogodila prije dvije godine.

Interventne službe odmah su izašle na teren kada se nevrijeme stišalo, oko 19.30 sati, jer je trebalo osloboditi prometnice od granja i srušenih stabala, posebice onu koja iz Umaga vodi u Stella Maris. U ponedjeljak su od ranog jutra rukave zasukali ne samo profesionalci iz Vlastitog pogona i vatrogasci, već i djelatnici gradske uprave, učilišta i drugih ustanova i poslovnih prostora.

Zvukovi pile po Stella Marisu i Punti čuli su se posvuda. Koliko je vjetar bio razoran svjedoči i limeni krov koji je iz Špinela, sa skladišta drvne građe, odletio u dva kilometra udaljenom selo Jeci kod Petrovije. Sidreni sustav, tzv. parangal, s blokovima od dvije tone pod vodom pomaknut je za čak tri metra niz vjetar

Tramontana je odnijela i dio krova sa starije zgrade u Trgovačkoj ulici. Spomenimo i bujicu koja je krenula iz Sv. Vida i Špinela, a koja se s poljoprivrednih površina slila na prometnicu koja vodi k Umagu i pretvorila ju u rijeku koja je nosila grane, stabljike pomidora, mladice vinove loze s urodom, sijeno, plastične stolice i stolove koji su bili ispred kuća i još koješta.

U centru Umaga, kod sjedišta IKB-a, nastalo je jezero. U Ulici Ive Lola Ribara razgovarali smo s prof. Damirom Stekom i njegovom kćerkom Sanjom Steka Kaštrun, koja je ostala bez automobila. Naime, u dvorištu je srušen veliki stari bor, koji je pao na dva zdrava stabla, trešnju i smokvu, koje su se zatim srušile na njen renault pet.

U luci smo zatekli Emila Velenika, koji je s bratom Davorom vlasnik ribarskog broda od 15 metara, sada potopljenog i totalno devastiranog.

Grad Umag, kaže dogradonačelnik Mauro Jurman, brzo je intervenirao. "Takve silne nalete vjetra ne pamtim, a da tako nešto nisu vidjeli kazali su mi i stariji Umageži. Velika je materijalna šteta, sretni smo što nema stradalih. Zahvaljujemo svim službama, jer su odmah bili svi na nogama.

Kako doznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Umag Marina Alessija, od 19.15 sati u nedjelju do danas oko podne imali su oko 60 intervencija.

Poljoprivrednici: Iz ekstrema u ekstrem

- Stalno problemi, dosad smo plakali zbog suše, a sada zbog tramontane. Ovo je "kriminal". Cijelu godinu radimo i sad prije berbe sve je to uništeno u niti pola sata. I zdravi plodovi maslina završili su na podu, slaba će biti berba. Imamo oko 12 tisuća loza, a šteta će biti oko 60 posto. Kad se samo sjetim koliko sam se mučio močiti loze i sada je sve otišlo.

Pijavica je prošla poljima, zemlja i ostaci pomidora završili su u nanosima po cesti. Vjetar nam je, k tome, digao i odnio krov površine oko 50 četvornih metara na štali. Sada moramo hitno posušiti ječam i pšenicu i popraviti krov, jer je najavljena nova kiša, objasnio je Mario Matijašić iz Špinela. Dodao je da masline nisu osigurane, ali jesu loze, pšenica i pomidori.

Pomidore su dosad već pogodile tuča i suša, a sada ih je potukla i tramontana. Čelnik udruge proizvođača rajčica Pomidor Dario Makovac kaže da u Jecima, na desetak hektara njegovih i u vlasništvu Roberta Sodomaca, šteta je 50 posto. Berba je trebala završiti ovog tjedna. Pomidori su puni rupa od tuče.

- Vinogradi su na nekim mjestima potpuno devastirani, neki su ostali ne samo bez grožđa, nego i bez lišća, kaže Makovac. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter