Nevrijeme na Pazinštini: Poplavljene hale i podrumi

Poplavljena hala Fosta Novog u Podbermu (Fost Novi)
Poplavljena hala Fosta Novog u Podbermu (Fost Novi)

Ogromna količina kiše koja se u vrlo kratkom razdoblju sručila u noći s utorka na srijedu na Pazin poplavila je poduzetničku zonu Podberam čije hale bilježe vrlo velike štete.

- Oko tri u noći u roku od samo desetak minuta kiša je poplavila naše hale i napunila ih vodom u visini od pola metra, a stigla je i bujica potoka iz smjera Berma, kaže Neven Rabac voditelj proizvodnje tvrtke Fost Novi iz Podberma čija je tvrtka zbog strojeva koji sadrže elektroničke dijelove zabilježila najveću štetu. "Teško je odmah procijeniti, ali šteta prema prvim pokazateljima iznosi više od sto tisuća eura, možda i više stotina tisuća eura", kaže voditelj Rabac dodajući da su čak i sjedala dvaju automobila djelatnika bila pod vodom. Rabac je ogorčen što gradska vlast, premda kaže da se obavezala, nije do kraja dovršila oborinsku odvodnju u poduzetničkoj zoni Podberam koja bi barem djelomično spriječila poplavu, iako kaže da je svjestan da bi do poplave pri takvom ekstremnom pljusku svejedno došlo.

- Sutra idemo kod gradonačelnika da vidimo možemo li očekivati kakvu pomoć, kaže Rabac dodajući da očekuje kako najmanje mjesec dana ova tvornica koja zapošljava 15 radnika neće raditi. Osim pogona Fost Novog koji je najviše stradao, poplavili su i pogoni Agroproteinke iz koje su vatrogasci izvukli 300 kubika vode, tvrtke Klanjac koja se bavi prodajom stolarije te tvrtke Vladimir Gortan koja ondje skladišti pijesak.

- Srećom da su djelatnici Fost Novog u noći bili toliko prisebni, pa su odmah isključili struju, kaže Serđo Šilić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin čiji su vatrogasci stigli na intervenciju. Tijekom te noći s tri vatrogasne ekipe imali su čak 11 intervencija u prigradskim naseljima Pazina, u Maršetima i Stanciji Pataj. Tamo su iz podruma morali ispumpavati vodu, ali kaže da je ondje visina vode bila maksimalno do 20 centimetara. Posla su opet imali kod obiteljske kuće Branka Brajkovića u Katunu Trviškom gdje su utvrđivali zečji nasip postavljen još u nedjelju kada je uslijed strahovitog pljuska bujica takoreći prošla kroz obiteljsku kuću, dok je susjedu također poplavio podrum.

Prema podacima s meteoroloških postaja Istrameta u noći s utorka na srijedu u Pazinu je palo novih 45 milimetra kiše, a prema njihovim podacima u dva tjedna od početka lipnja zabilježeno je nevjerojatnih 320 milimetara kiše. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter