Nevrijeme i kaos u Britaniji i Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poremećen promet i nestanak struje, kao posljedica orkanskoga vjetra i oblinih kiša, izazvali su u utorak kaos u Britaniji i Francuskoj u kojima je Badnjak jedan od dana u kojima se najviše kupuje i putuje.

Na objema stranama La Manchea vjetar je puhao i do 145 km/h, dosad su poginule najmanje tri osobe, rijeke su poplavile, nastali prometni čepovi, a otkazani su letovi, trajekti i vlakovi.

Otkazani su ili kasne brojni letovi s najvećega britanskog aerodroma Heathrowa, a na Gatwicku kažu da je jedan terminal ostao bez struje.

Prekinute su stotine željezničkih linija pa tisuće ljudi nisu mogle u London ni iz njega.

Nevrijeme će, predviđa se, naštetiti i britanskim trgovcima kojima obično pogoduje predbožićna gužva. "Kad znamo da trgovci od zadnjih nekoliko dana prije Božića očekuju završni skok u prodaji, ovo grozno vrijeme nije moglo doći u gori čas", kaže analitičar Howard Archer.

U Francuskoj su najviše stradale regije Bretanja i Normandija gdje je 240 tisuća kuća ostalo bez struje. U Engleskoj je bez struje ostalo stotinu tisuća kućanstava.

Britanska je policija objavila da se 48-godišnji muškarac utopio u rijeci Rothayu kraj Amblesidea u Cumbriji, na sjeveru Engleske kada je pokušao spasiti psa. I u rijeci na sjeveru Walesa pronađeno je truplo žene.

U francuskoj Normandiji u ponedjeljak je poginuo tinejdžer, a drugi je teško ozlijeđen kada se na njih srušio zid na gradilištu. Pomorske vlasti objavile su da je na teretnjaku kraj Bresta stradao ruski mornar kojega je nevrijeme odnijelo u more.

Distributeri električne energije objavili su da se trude popraviti štetu prije Božića. Glasnogovornik francuske državne željeznice kaže kako ima dosta kašenjenja, ali da nijedna linija nije otkazana zbog nevremena.

U petak se očekuje nastavak nevremena nad Britanijom, upozoravaju meteorolozi. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter