Nevrijeme blokiralo Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg, orkanska bura i poledica u srijedu su paralizirali promet i uzrokovali brojne materijalne štete diljem Hrvatske, posebice u Primorju, Lici i Gorskom kotaru.

Zbog nevremena je bila zatvorena dionica autoceste Zagreb-Split od Svetog Roka do Posedarja. Jadranska magistrala na dionici Senj - Sv. Marija Magdalena takoder je bila zatvorena za sav promet zbog olujne bure koja je na udare puhala brzinom vecom od 120 kilometara na sat. Od Bakra do Senja bio dozvoljeno prometovanje samo osobnim vozilima.

Na dionici autoceste Rijeka - Zagreb od Kikovice do Delnica na snazi je bila zabrana prometovanja za teretna vozila teža od 3,5 tona, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp-prikolicama.

Nevrijeme je prouzrocilo otkazivanje ili pak znatna kašnjenja autobusnih linija iz Dalmacije prema Zagrebu, a autobusi iz Rijeke prema Zagrebu i Dalmaciji nisu ni krenuli.

U prekidu su bile i brojne trajektne i brzobrodske linije, zbog cega je dobar dio otoka bio odsjecen od ostatka svijeta. Do kraja dana neke od trajektnih linija na sjevernom Jadranu bile su ipak uspostavljene, primjerice na rijeckom podrucju na relacijama Brestova - Porozina i Valbiska - Merag.

Zagreb je od ranog jutra bio zameten snijegom. Loše vrijeme i nepripremljeni vozaci skrivili su do 14 sati 73 prometne nesrece. Autobusi iz pravca Rijeke i Istre prema Zagrebu u prosjeku su kasnili 60 minuta. Zracni promet se uz manje poteškoce odvijao redovno.

Nevrijeme je žestoko zahvatilo Rijeku i širu okolicu prouzrocivši prometne i brojne druge nevolje. Najdramaticnije je bilo u Osnovnoj školi Kozala, gdje su udari bure pokidali limenu oplatu krova pa su vatrogasci naložili evakuaciju ucenika.

Rijecke vatrogasne postrojbe imale su pune ruke posla i na prometnicama u gradu i okolnim naseljima. Naime, vjetar je na njih rušio stabla pa su bile blokirane.


Podijeli: Facebook Twiter