Nevolje zbog nejasnog voznog reda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uobicajena praksa u prijevozu putnika da se na voznim redovima, pored vremena polaska vlaka, zabadanjem ciode s povecom posebno obojenom glavom daju putnicima detaljnije informacije, u subotu 26. prosinca izostavljena je. Nadležni djelatnici su to zaboravili uciniti, što je nekim putnicima stvorilo znatne neugodnosti.

Tog dana kasno popodne na šalteru kraj ureda otpravnika vlakova kupio sam voznu kartu i izrazio želju otputovati u Rijeku odmah izjutra prvim vlakom, gdje moram biti prije 10 sati. Ništa mi posebno nije odgovoreno i krajnje uljudno sam uslužen. Za svaki slucaj pošao sam u cekaonicu i pogledao vozni red. Prvi vlak na njemu bio je br. 4700, kraj tog naziva zelena cioda je ukazivala na izravnu autobusnu vezu od Lupoglava do Rijeke pa sam, ništa ne sluteci, zadovoljan otišao kuci.

Kada sam 27. prosinca stigao na kolodvor nešto prije 5 sati, cekaonica je bila zakljucana pa sam sjeo na klupu. Uskoro je stigao željeznicar od kojeg sam doznao da vlak koji sam cekao nedjeljom na prometuje, nego tek onaj u 9.20 sati. Uputio me da pogledam što piše kraj vrata otpravnika vlakova.

Tamo je na uobicajenom kariranom željeznickom papiru bio prepisan vozni red, na kojem je spomenuti vlak bio zatamnjen ljubicastim transparent flomasterom uz obrazloženje "ne prometuje nedjeljom i blagdanom". Morao sam otputovati autobusom.

Istog dana po povratku djelatniku na željeznickoj stanici, mislim da je bio otpravnik vlakova, iznio sam svoje probleme, na što me je savjetovao da se iduceg dana ujutro obratim glavnoj putnickoj blagajni za povrat novca, što sam i ucinio.

Prvi kontakt s blagajnikom ukazao mi je na štetan birokratski pristup. "Zar niste vidjeli natpis na vratima cekaonice? Piše vam obavijest!", rekao je. Opet taj nesretni radni karirani željeznicki list papira, na kome se gotovo sve zapisuje, trebao je zamijeniti uobicajene žute i bijele listove voznog reda, na koje su putnici vec navikli. Ili da su bar u glavnu plocu zabili crnu ciodu s nesumnjivim takvim podatkom koji je upisan pri dnu.

"Nažalost, morat cu vam odbiti 10 posto prema našim propisima od uplacene vozne karte", rekao je blagajnik.

"Koliko bih vam trebao naplatiti neprospavanu noc i glavinjanje po raskopanoj prilaznoj cesti u ranim jutarnjim satima, s bagažom u rukama, prevaren i ogorcen? Barem stavite tu vražju crnu ciodu, da i drugi putnici ne budu prevareni", rekao sam  mu, no on je odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti, vec da se obratim putnickom uredu.

Kad je umetao moj zahtjev u fasciklu, uvjerio sam se da nisam bio izuzetak, bilo je još nekoliko ostvarenih povrata novca, dakako uz kaznu za njihov nemar.


Podijeli: Facebook Twiter