Nevladine udruge protiv puštanja Norca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na osudene ratne zlocince ne bi trebalo primjenjivati mogucnost uvjetnog puštanja na slobodu nakon odsluženja dvije trecine kazne, smatraju tri nevladine udruge - Documenta - centar za suocavanje s prošlošcu, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Gradanski odbor za ljudska prava - prosvjedujuci zbog skorog puštanja Mirka Norca iz zatvora.

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuda odlucilo je dvostruko osudenog ratnog zlocinca Norca pustiti iz kaznionice u Lipovici na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio više od dvije trecine svoje 15-godišnje zatvorske kazne za ratne zlocine u Gospicu i Medackom džepu.

Kako nevladine organizacije navode u svom jucerašnjem priopcenju povodom Norcevog puštanja iz zatvora, mjerodavni bi se trebali zamisliti nad recenicom iz obrazloženja presude prvostupanjskog suda za zlocine u Medackom džepu, u kojoj stoji kako je kod optuženika izostao izraz pijeteta prema poginulima i suosjecanja s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje.

Individualizirati odgovornost

Slicno je bilo i u slucaju ratnih zlocina u Gospicu. Ni tada, podsjecaju udruge, Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospicu. "Nije se pokajao ni zbog toga što je na stratištu blizu Gospica osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu", upozoravaju u priopcenju udruge koje podsjecaju i da bi dodatna istraga i sudenje za zlocine u Medackom džepu trebali otkriti i druge odgovorne zapovjednike i izravne pocinitelje zlocina.

Preciznije, Državno odvjetništvo trebalo bi provesti istragu o "teškim ratnim zlocinima" za koje je Norac osuden po zapovjednoj odgovornosti te istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a, individualizirati odgovornost za zlocine pocinjene u podrucju djelovanja specijalne policije te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u vezi s tim zlocinima.

Uobicajena haaška praksa

Norac je uhicen u veljaci 2001., što znaci da je u zatvoru više od deset godina, zbog cega je stekao formalno pravo na prijevremeno puštanje na slobodu. Županijski sud u Rijeci najprije ga je osudio na 12 godina zatvora za zlocine u Gospicu, a onda mu je Županijski sud u Zagrebu dosudio još šest godina za Medacki džep, da bi mu Vrhovni sud kazne objedinio u jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Prijevremeno puštanje na slobodu uobicajena je praksa za haaške osudenike (sudenje Norcu Haaški sud prepustio je Hrvatskoj), pa cak i za najgore zlocince, poput Biljane Plavšic i Veselina Šljivancanina, koji su vec odavno pušteni kucama nakon što su izdržali dvije trecine kazne. (Denis ROMAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter