Nevješto "saniran" pilon na ulazu u Dom branitelja


Nezgoda koja se početkom tjedna dogodila na ulazu u dvorište Doma hrvatskih branitelja, kad je kamion srušio kameni stup, takozvani pilon, ovih dana dobiva svoj nastavak. Iako se od udarca stup prelomio i pao na kolnik, ubrzo je taj dio podignut, sitniji komadi su prikupljeni i sve se brže-bolje pokušalo vratiti u prvobitno stanje. Ali neuspješno. Naime, već idući dan, po saznanju o tome što se dogodilo na ovom vrijednom spomeniku kulture, sve daljnje aktivnosti stopirali su konzervatori Konzervatorskog ureda u Puli te proslijedili prijavu inspekciji Ministarstva kulture.

- Ovdje govorimo o dvojakom problemu koji smo zatekli. Jedan je da su u Domu hrvatskih branitelja, odnosno firma Pleter koja njime upravlja, išli u radove zamjene asfaltnog sloja u dvorištu objekta bez našeg rješenja. Drugi problem je što je kamion izvođača radova oštetio pilon na ulazu, saznajemo od nadležne konzervatorice Konzervatorskog ureda u Puli.

Kako nam je pojasnila, s obzirom da su se radovi na asfaltnom sloju odvijali u zoni kulturno-povijesne cjeline grada Pule trebali su zatražiti mišljenje i dobiti rješenje za te radove od Konzervatorskog ureda, što nadležni iz Pletera nisu učinili, odnosno tek su kasnije dostavili potrebnu dokumentaciju pa, shodno tome, u međuvremenu ipak dobili potrebno mišljenje i rješenje da mogu nastaviti te radove u dvorištu.

- Drugi je problem što je kamion udario u pilon na ulazu koji se tada razletio, a iako su pokušali nešto sanirati mogu reći da su, u najmanju ruku, to nevješto učinili. Po saznanju o tom događaju izašli smo na teren na uviđaj i utvrdili da su kameni blokovi vraćeni na os pilona, ali smo sve radove odmah stopirali, najprije usmeno, a potom i pismeno te proslijedili prijavu inspekciji Ministarstva kulture. U četvrtak je upravitelj Doma hrvatskih branitelja došao u ured s kompletnom dokumentacijom i troškovnicima te smo radove na asfaltiranju odobrili, dok za sanaciju pilona trebaju, po traženim uvjetima, naći ovlaštenog izvođača radova za tu vrstu poslova, koji je licenciran od strane Ministarstva kulture. Kada to pribave izdat ćemo rješenje za sanaciju pilona, istaknula je naša sugovornica. (S. ZRINIĆ-TERLEVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 18. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter