Nevjerojatno, ali istinito: Hrvatski izvoz porastao za čak 19 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski robni izvoz porastao je u prva dva mjeseca ove godine za 19,12 posto u odnosu na isti lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno povećan za 7,4 posto, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak. 

Izvješće DZS-a pokazuje da je Hrvatska u prva dva ovogodišnja mjeseca na inozemna tržišta izvezla robe u ukupnoj vrijednosti od 15,45 milijardi kuna, što je 19,12 posto više u odnosu na prva dva mjeseca 2016. Istodobno je vrijednost robnog uvoza porasla za 7,4 posto, na 22,96 milijardi kuna. 

Uslijed takvih kretanja, prvi podaci DZS-a pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju veljače na godišnjoj razini smanjen za 10,69 posto, na 7,5 milijarde kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 6,6 postotnih bodova – s lanjskih 60,7 na 67,3 posto krajem veljače ove godine. 

Snažan rast ukupnog robnog izvoza u prva dva mjeseca ove godine prvenstveno je posljedica skoka izvoza u zemlje koje nisu članice Europske unije, za čak 31,12 posto, na 5,45 milijardi kuna. No, značajno je, za 13,45 posto, rastao i hrvatski robni izvoz u ostale članice EU-a, na gotovo 10 milijardi kuna. 

Uvoz iz ostalih članica Unije je, pak, u prva dva mjeseca ove godine rastao za 3,67 posto, na gotovo 18,2 milijarde kuna, dok je iz zemalja koje nisu članice EU-a Hrvatska u ta dva mjeseca uvezla roba za 4,7 milijardi kuna, odnosno 24,48 posto više nego u prva dva mjeseca prošle godine. 

DZS je u petak objavio i druge podatke o robnoj razmjeni u siječnju ove godine, kojima su visoke stope rasta iz prvog mjeseca dodatno korigirane na više. 

Naime, prvi su podaci govorili da je hrvatski robni izvoz u siječnju ove bio 26,6 posto viši nego u siječnju prošle godine, a uvoz za 9,9 posto. Najnoviji podaci, pak, govore o rastu izvoza za 28,4 posto, na 7,5 milijardi kuna, a uvoza za 14,6 posto, na 11,19 milijardi kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter