Nevjerni muževi imaju veci rizik od infarkta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muškarci koji varaju svoje supruge imaju vece izglede pretrpjeti srcani udar od onih koji ostaju vjerni, pokazalo je novo talijansko istraživanje objavljeno u casopisu Journal of Sexual Medicine.

Iznenadna smrt pri spolnom odnosu cešca je u odnosu muškarca i ljubavnice nego u odnosu sa suprugom, a tocni razlozi nisu jasni, ocjenjuju znanstvenici koji kao moguca objašnjenja fenomena navode grižnju savjesti, stres zbog skrivanja veze ili napore koji idu uz zahtjevniju mladu ljubavnicu, ukljucujuci izlaganje ekstravagantnijoj hrani i picu.

Veza izmedu bracne nevjere i srcanih problema obradena je u okviru istraživanja u kojem su znanstvenici sa sveucilišta u Firenzi proucavali postojece podatke o ucincima bracne nevjere.

Koristeci termine nevjera i izvanbracna veza analizirali su ucestalost i okolnosti srcanih udara kod muškaraca te su utvrdili da su infarkti, ukljucujuci one sa smrtnim ishodom, relativno rijetki u braku, no cešci u izvanbracnoj vezi.

- Cini se da je nevjera kod muškaraca povezana s vecim rizikom od teških kardiovaskularnih incidenata, kazala je voditeljica istraživanja dr. Alessandra Fisher.

- Izvanbracni seks može biti opasan i stresan zbog toga što je ljubavnica cešce mlada od primarne partnerice i možda zbog toga što do odnosa dolazi nakon prekomjernog jela i pica, kazala je za Daily Mail.

- Moguce je da tajni odnos u nepoznatom okruženju može znacajno povecati krvni tlak i broj otkucaja srca, što dovodi do povecane potrebe za kisikom, navodi dr. Fisher.


Podijeli: Facebook Twiter