Nevina iz Radovani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Nevina
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Saints Hills
Lokacija: Radovani, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 12-14 Celzija
Gastro preporuka: šan pjer u pecnici s krumpirima i aromaticnim biljem
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 148 kuna (Cicibela, Rovinj)

U zadnjih pet godina sve je više "krupnih" igraca koji ulaze u vinski posao u Hrvatskoj, a vino im nije glavni izvor zarade, nego žele dio svog kapitala investirati u vino. Ernest Tolj je pravo osvježenje na hrvatskoj vinskoj sceni, covjek koji je kao ljubitelj vina i vrstan poslovni covjek odlucio investirati u dvije predivne regije na hrvatskoj obali, u najnapredniju hrvatsku vinsku regiju - Istru, i u regiju s najvecim vinskim potencijalom Dalmaciju.

U selu Radovani na prekrasnoj poziciji, odnosno jugozapadno od sela, nalazi se vinograd sv. Ante koji je ime dobio po Ernestovom sinu Anti, a sin je pak ime dobio po svecu. Alojz Ivetac je Toljeva desna ruka na ovom posjedu i covjek koji upravlja s 12,5 hektara vinograda, a dominantne sorte su malvazija istarska i chardonnay, koje su i glavni sastojci vina koje cemo danas predstaviti, a to je Cuvee Nevina.

Ime je dobilo po oduševljenju samog vlasnika s prvom berbom iz ovog vinograda koja ga je asocirala na nešto djevicansko i nevino, odakle i ideja za ime. Cuvee Nevina iz berbe 2009. je izuzetno vino napravljeno za duge staze, na njemu se vidi potpis Michela Rollanda, jednog od najjacih svjetskih fly enologa koji svoje konzultantske usluge prodaju diljem svijeta.

Vino je kupaža 72 posto malvazije istarske i 28 posto chardonnayja. Vrlo je interesantan odabir posuda za fermentiranje, 50 posto u novim francuskim baricima, 25 posto velikim bacvama od inoksa i 25 posto u betonskim tankovima. Nakon toga vino je odležalo devet mjeseci u novim baricima francuske proizvodnje.

Vino ima prekrasnu zlatnožutu boju s tamnijim rubovima gdje boja poprima obrise starog zlata, gusto je i djelomicno bistro. Miris mu je na prvu možda malo zatvoren, zato ga preporucam izliti u decanter te poslužiti u velikoj bordeaux caši na barem 12 stupnjeva. Nakon što se vino u decanteru nadisalo svježeg zraka, intenzivnost mirisa je postala izražena, a kompleksnost je djelomicno bogata.

Ima notu vanilije koju je vino dobilo od drva, potom dolazi nota suhe trave, suhe marelice, badema, zrele dunje pa se onda spušta cak i prema malo mediteranskog bilja, kao i malo bijelog papra. Okusom je suho, mocno, toplo, djelomicno mekano, a s druge strane ipak svježe, mineralno i ukusno.

Vino je još uvijek djelomicno uravnoteženo i trajno u ustima s malo gorkim završetkom. Jako je, fine kakvoce, no djelomicno harmonicno, smatram da je tek na 40 posto svog razvojnog puta i ovim potencijalom može trajati još deset godina.


Podijeli: Facebook Twiter