Nevin sam, proganja me ljevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer se pred palacom suda u Milanu pojavio talijanski premijer Silvio Berlusconi koji se u sudnici zadržao oko dva sata u sklopu procesa u kojemu ga se tereti za krivicno djelo utaje poreza. Rijec je o prvom premijerovom pojavljivanju na sudu od 2003. godine.

Pred zgradom sudnice okupilo se mnoštvo Berlusconijevih politickih pristaša i simpatizera, nešto dalje i grupa njegovih protivnika, koji su držali transparente s porukom «Berlusconi go home».

Talijanski se premijer nakratko obratio simpatizerima ustvrdivši da je nevin, da je proces izmislila ljevica koja ga na taj nacin pokušava smijeniti. «Do sada sam prošao 25 raznih procesa, sudstvo me proganja od 1994. godine, otkad sam se odlucio baviti politikom. Dosad sam uvijek bivao osloboden optužbi pa namjeravam i ovo okoncati na jednak nacin», rekao je premijer.

U biti, jucerašnja scena pred milanskim sudom zorno oslikava talijansku sudskopoliticku specificnost: nigdje u svijetu nije zabilježen slican slucaj politicara koji unatoc cijelom nizu optužnica i dalje obnaša vlast. Proces poznat kao slucaj "Mediatrade" vodi se protiv Berlusconija i 11 clanova celništva Berlusconijeve tvrtke Mediaset, ukljucujuci i njegova sina Pier Silvija. Prema optužnici, utajeni se porez (ciji se iznos nije spominjao), prebacivao u dvije off shore tvrtke, neposredno vezane uz Berlusconijevo carstvo, a novac se potom sklanjao u crni fond.

Inace, ako je istina da je Berlusconi dosad sve procese prebrodio zahvaljujuci oslobadajucim presudama, stoji i konstatacija da je u nekoliko slucaja osloboden zbog zastare, a u drugim slucajevima optužnica je povucena jer je u meduvremenu talijanski parlament pod kontrolom Berlusconijeve vecine izmijenio zakon i izbrisao krivicna djela zbog kojih ga je sud teretio.

Uz ovaj proces, koji se nastavlja 4. travnja, Berlusconija ocekuje i drugi, u kojem se tereti za teško krivicno djelo potkupljivanja javne osobe, konkretno visokog casnika financijske policije. U tom slucaju Berlusconijev engleski odvjetnik David Mills vec je nepravomocno osuden.

Talijanski premjer ce na kraju morati izdržati i sudenje za korištenje usluga malodobne prostitutke Ruby te zloporabu ovlasti radi prikrivanje skandala. Sudenje u slucaju maloljetne Marokanke pocinje 6. travnja i još nije poznato hoce li se premijer pojaviti u sudnici. Unatoc velikim problemima koji tište Italiju i svijet zbog rata u Libiji i raspada sistema na Bliskom istoku, naši susjedi i dalje su okupirani Berlusconijevim sudskim problemima.


Podijeli: Facebook Twiter