"Nevidljiva tipografija" predstavlja RH u Frankfurtu


Knjiga Frane Para "Nevidljiva tipografija - Božji pečat i kristogram u hrvatskoglagoljskoj inkunabuli" odabrana je na natječaju "Hrvatska lijepa knjiga" u fond koji će predstavljati Hrvatsku na izložbama "Book Art International" koja će se održati u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu od 10. do 14. listopada te Best Designed Books All Over The World koja će se tijekom ožujka iduće godine održati u Leipzigu.

"Nevidljiva tipografija" objavljena je početkom ove godine u izdanju Katedre Čakavskog sabora Roč, a njen autor prof. Frane Paro, akademski slikar i grafičar, ujedno je i urednik knjige te autor crteža, grafičkog oblikovanja i likovnog rješenja korica. Prijelom i računalnu obradu likovnih priloga potpisuje Krešimir Ivanček iz Studija Colorsoft iz Bjelovara, a tisak i uvez djelo je tiskare Zrinski iz Čakovca.

- Uvrštavanje knjige u fond koji će predstavljati Hrvatsku veliko je priznanje i izdavaču, jednoj maloj katedri koja je prepoznala značaj teme i krenula u realizaciju knjige zahvaljujući i dugogodišnjoj suradnji s Parom, izjavila je tajnica Katedre Čakavskog sabora Roč Mirjana Pavletić.

Upravo je u suradnji s Parom, podsjetimo, ročka Katedra 2000. godine realizirala još jedan značajan projekt, a to je projekt drvene knjigotiskarske preše, koja osnovnim oblicima, mjerama i funkcijama slijedi model preše na kojoj je Johannes Gensfleisch Gutenberg lijevanim i višekratno upotrebljivim slovima tiskao prvu knjigu u povijesti zapadnoeuropske civilizacije.

Knjiga je, prema stručnom ocjenjivačkom sudu u sastavu: akademski slikar Marcel Bačić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, mr. sc. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić, dr. sc. Jasna Galjer te akademski slikar, grafičar Danijel Srdarev, zaslužila epitet "hrvatske lijepe knjige" i postala dio istoimene izložbe kojom Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavlja ovogodišnji izbor.

"Nevidljiva tipografija" će zajedno s ostalih trideset izabranih hrvatskih lijepih knjiga, nakon predstavljanja na sajmovima u Frankfurtu i Leipzigu, postati dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek ).

Promocija knjige "Nevidljiva tipografija" održana je u svibnju ove godine u Zagrebu, a buzetska prezentacija održat će se krajem listopada, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Knjiga je objavljena uz potporu Zaklade Adris, a tisak su omogućili Ministarstvo kulture, Zaklada HAZU-a, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu te Grad Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter