Nevera zahvatila zapadnu obalu, ali ljeto nije prošlo

M. DAMJAN
M. DAMJAN

Snažno nevrijeme zahvatilo je oko 19 sati Umag, Novigrad i Buje, a zatim i Poreč. Štetu je počinila jaka tramontana koja je lomila grane i na umaškom području čupala stabla, padala je kiša, a u Umagu i tuča.

U Novigradu, gdje se trebao održati dio programa za dan grada i gradskog zaštitnika sv. Pelagija vjetar je rušio štandove i tende, a grad se brzo ispraznio od šetača koji su tražili najbliži zaklon. Fešta, uključujući i vatromet, odgođena je za utorak.

Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Umag Marina Alessija pedesetak je ljudi na terenu, članova JVP-a, DVD-a Umag, Novigrad i Buje te djelatnika komunalnih poduzeća raščišćavaju prometnice između Umaga i Buja, Buja i Ponte Portona te na umaškom području. S poslom su nastavili i nakon 21 sat kad se nevrijeme smirilo.

U Poreču su vatrogasci imali dvije intervencije na uklanjanju stabala, u autokampu Ulika te u Špadićima, gdje je grana pala na kiosk. Kako je rekao zapovjednik JVP Poreč Adriano Jugovac, smjene su "pojačane" i vatrogasci su bili u pripravnosti za intervencije tijekom cijele noći, u slučaju potrebe.

Nakon Poreča nevera je stigla i u Pulu donijela je nešto kiše i jakog vjetra.

Inače, na području Istre snažna kiša praćena munjama i grmljavinom i izazvala pijavicu na području Kukci i Malog Maja oko 10.30 sati. Prema navodima na stranici Istrameta, pijavica je oštetila krov kuće i stablo, a pogođeno gromom palo je i stablo na području autokampa Lanterna u blizini marketa.

Prve kapi kiše u Umagu pale su već oko sedam ujutro da bi potom kiša u naletima padala tijekom cijelog dana, kao i u Novigradu i Poreču gdje je nevrijeme počelo malo kasnije. - Na Bujštini su pale 22 litre po četvornom metru, kako smo i predvidjeli, rekao je meteorolog amater i jedan od osnivača udruge IstraMet Goran Kovačević iz Buja.

Rijetke šetnje turista u nedjeljno jutro natjerale su polovinu prodavača na porečkoj rivi da privremeno odu svojim kućama, a šetače da se pokriju vrećicama ili ručnicima. Najviše sreće kiša je donijela porečkim vatrogascima. - Na sreću, kiša je počela i gasi vatru, rekli su u javnoj vatrogasnoj postrojbi Poreč.

Nešto prije 11 sati jaka kiša sručila se nad Buzet. Padala je tridesetak minuta uz grmljavinsko nevrijeme. U prvom valu mjestimično je palo od 10 do 20 litra po četvornom metru.

U ovom je trenutku teško reći hoće li se padavine odraziti na izdašnost izvora, ali su svakako prekinule dugotrajnu sušu i namočile isušenu zemlju.

Nakon više od dva mjeseca bez i jedne kapljice, dugo očekivana padalina u Puli je zabilježena tek u tragovima, ali dovoljno da joj se brojni građani povesele. Dovoljno i da se stvore gužve u prometu i na parkiralištima. Temperature su se spustile na svega 20-ak stupnjeva i bilo je poprilično prohladno, a vlažnost zraka bila je iznad 90 posto.

Kako smo saznali od pulskih vatrogasaca, kratkotrajno nevrijeme, praćeno u početku i jakim vjetrom, nije prouzročilo nikakve štete pa nije bilo potrebe niti za intervencijama. No, kratkotrajni jaki vjetar koji je prethodio kiši, na pulskoj rivi podizao je ogromne oblake prašine, a pod naletima je popustila ionako klimava ograda koja štiti pješake od teške mehanizacije i raskopane prometnice. I to su zapravo bile jedine nevolje koje je današnje (ne)vrijeme prouzročilo.

- Prema očekivanjima, hladna je fronta prešla sa sjeverozapada preko Istre donijevši najavljeno osvježenje, mada ne i kiše kakve su neki očekivali. Do 16 sati već je sve bilo gotovo, dopuhala je bura i temperature su se spustile za podnošljivih 10 do 15 stupnjeva u odnosu na isto vrijeme dan ranije. Bura bi se tijekom ponedjeljka trebala smiriti, te će uslijediti ponovni rast temperature zraka, rekao je pulski meteorolog Mario Grabar.

Lijepo vrijeme trebalo bi se nastaviti tokom cijelog tjedna uz visoke temperature, no meteorolozi kažu da neće više biti onako nepodnošljivo vruće i sparno kao proteklih dana kada su temperature dosezale 38 stupnjeva u Istri.

Krajem tjedna očekuje se kratkotrajno osvježenje jer bi trebala zapuhati bura, no ozbiljnije kiše još uvijek nema na vidiku a sumnja se da je neće biti niti tijekom rujna. Tako će se ovo dugo i toplo ljeto nastaviti i dalje. (K. FELGAR, M. DAMJAN, G. ČALIĆ ŠVERKO, P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter