Neven Ušumovic u americkoj antologiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izdanju americkog Dalkey Archive Pressa nedavno je objavljena antologija The Best European Fiction urednika Aleksandra Hemona. Prema ideji izdavaca, to je tek prva u nizu godišnjih antologija koji ce poslužiti kao americki prozor u svijet i prilika da se vidi što se dogada na europskim književnim scenama gdje novi Kafka, Flaubert i Mann cekaju da budu otkriveni.

Predgovor izdanju napisala je poznata britanska književnica mlade generacije Zadie Smith, a Hrvatsku predstavlja Neven Ušumovic, pisac i prevoditelj koji radi u umaškoj gradskoj knjižnici.

Antologija je do sada predstavljena u vodecim magazinima kao što su The Guardian, The New York Times, Time, BBC World New Service...

Ušumovicu je prošle godine izašla zbirka prica "Makovo zrno", a posljednja prica iz te knjige, naslovljena "Veres", uvrštena je u spomenutu antologiju.

Medunarodnu recepciju Ušumoviceve proze potvrduje i cinjenica da je njegova njemacka književna agentica Dagmar Schruf organizirala citanje njemackog prijevoda price "Makovo zrno" na Sajmu knjiga u Leipzigu. Citat ce je 18. ožujka prevoditeljica Blazena Radas u sklopu programa "Neues aus Suedost" (Novosti s jugoistoka).

Osim toga, Ušumovicu je krajem godine objavljena prica i u talijanskom casopisu "Terzo Millennio".

Hrvatsko Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektronicke knjige (www.elektronickeknjige.com) najavilo je da ce ove godine objaviti prvu Ušumovicevu zbirku kratkih prica "7 mladih", pa ce tako ova knjiga, koja se u papirnom obliku pojavila 1997., doživjeti i elektronicko izdanje.


Podijeli: Facebook Twiter