Neven Mimica prvi na Kukuriku listi za EP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača, kandidirat će se na listi Kukuriku koalicije na izborima za Europski parlament. Na kraju su, neslužbeno doznajemo, on i premijer Zoran Milanović ipak dogovorili da se Mimica natječe na tim izborima i to na prvom mjestu liste koju će sastaviti SDP, HNS, IDS i HSU. Radi se o neočekivanom preokretu, jer je Mimica u jesen prošle godine odbio Milanovićevu ponudu.

"Nemam se ambicija kandidirati na europskim izborima. Važno je da ljudi koji su na listi budu i zastupnici u EP", izjavio je prije nekoliko mjeseci Mimica, koji želi nastaviti obnašati dužnost europskog povjerenika.

No, zadnjih se dana nešto promijenilo. U prilog Mimičine kandidature sada ide i činjenica da je Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta pozvao EU vijeće da se založi da što veći broj povjerenika u idućem sastavu Komisije bude iz redova izabranih europarlamentaraca, čime bi se u većoj mjeri poštivala volja europskih birača. Međutim, u SDP-u kažu da to nije razlog Mimičinog ulaska u izbornu utrku za Europski parlament.

Možda je onda on pristao biti na listi zato što se spekulira da će čelno mjesto na listi HDZ-ovog bloka pripasti Kolindi Grabar Kitarović, pomoćnici glavnog tajnika NATO. U toj bi situaciji  Kukuriku lista sigurno dobila na političkoj težini kandidaturom europovjerenika za zaštitu potrošača.

U svakom slučaju, Mimica će biti prvi, iza njega će biti također netko iz SDP-a, najvjerojatnije Tonino Picula, treće mjesto je rezervirano za HNS-ovca Jozu Radoša, a četvrto za Ivana Jakovčića (IDS). Slijede dva člana SDP-a, pa kandidat HSU-a, a zadnji, jedanaesti, će biti Milorad Pupovac i to kao građanin, a ne potpredsjednik SDSS-a. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter