Neutrin ipak nije brži od svjetlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fizicari ce u svibnju morati ponoviti razne testove jer je istraživacki institut CERN u cetvrtak objavio da bi rezultati za koje se cinilo da pobijaju Einsteinove temeljne teorije zapravo mogli biti posljedica labava konektora kabela.

Laboratorij CERN kraj Ženeve lani je otkrio pojavu koja je u suprotnosti s Einsteinovom Opcom teorijom relativnosti: subatomska cestica neutrin kretala se brže od brzine svjetlosti.

Einsteinova teorija, a na njoj se temelji današnje gledanje na svemir, kaže kako ništa ne može putovati brže od svjetlosti. CERN je objavio da su identificirana dva razloga koja su mogla utjecati na mjerenje brzine neutrina u pokusu nazvanom Opera i dodao da su "nova mjerenja zakazana za svibanj".

Jedan se razlog tice oscilatora koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, a zbog kojega se moglo dogoditi da znanstvenici precijene brzinu kretanja neutrina. No drugi je razlog možda i važniji.

"Drugi se tice konektora optickog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere. On možda nije dobro funkcionirao kad je mjereno", kaže se u CERN-ovu priopcenju. "Ako je to istina, znanstvenici su možda podcijenili brzinu neutrina".


Podijeli: Facebook Twiter