Neustavan pravilnik unio razdor među mladim liječnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske objavila je da je njihov prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine urodio plodom. Ustavni je sud, naime, u odluci od 11. srpnja zaključio da sporni pravilnik, točnije pet njegovih odredbi nisu sukladne Ustavu i zakonima Hrvatske te ih je ukinuo. Riječ je o pravilniku o specijalizacijama iz srpnja 2016. koji je uvelike podijelio liječničku zajednicu pa i široku javnost. Mladi specijalizanti dočekali su ga s olakšanjem jer ih je oslobodio i milijunskih odšteta ako se odluče prijeći u neku drugu bolnicu, dok su se bolnice, gotovo sve u zemlji, osim onih u metropoli, našle u velikom problemu.

Pritisak na ravnatelje

- Ovom odlukom ukidaju se odredbe tog pravilnika za koje je Udruga poslodavaca tvrdila da su protuzakonite, a neke i protuustavne. Zbog neprimjenjivanja ovog protuustavnog pravilnika velik dio ravnatelja zdravstvenih ustanova koji su liječnici, bio je medijski prozivan i pod pritiskom oduzimanja licence, odnosno prava na rad, od institucije kojoj je Ministarstvo zdravstva povjerilo javne ovlasti, poručuju iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Odlukom Ustavnog suda, pojašnjavaju, ukinuta je retroaktivna primjena ovog pravilnika, odnosno odredbe kojima se nalaže ravnateljima zdravstvenih ustanova potpisivanje aneksa ranije potpisanim ugovorima o specijalizaciji, čime bi se odrekli ugovorene odštete u slučaju da specijalist kojeg su školovali ranije odluči otići iz njihove ustanove. To je posebno u tešku situaciju dovodilo manje bolnice u zemlji i one na periferiji koje najviše pogađa manjak liječničkog kadra u zemlji. Ravnatelji su upozoravali i da, mimo osnivača bolnica, nemaju ovlasti lišiti ustanovu tako velikih iznosa. U tome ih je podržavala i Udruga poslodavaca u zdravstvu protiv čijeg direktora je Liječnička komora također pokrenula disciplinski postupak.

- Pojedini čimbenici hrvatskog zdravstvenog sustava slavodobitno su predmetni protuustavni Pravilnik nazivali krajem "zdravstvenog robovlasništva", poticali pobunu među mladim liječnicima i stvarali animozitet između djelatnika i uprava zdravstvenih institucija. Sve navedene radnje imale su više politički karakter, nego suštinski i odgovorni pristup zdravstvenom sustavu, komentiraju iz Udruge poslodavaca u zdravstvu, dodajući da je ovom presudom Ustavnog suda spriječeno dodatno urušavanje zdravstvenog sustava i obranjena dostupnost zdravstvene usluge u Hrvatskoj. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter