Neuspješni pregovori pirotehničara i poslodavaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslodavci nisu prihvatili novi prijedlog iznesen u četvrtak navečer na pregovorima sindikata pirotehničara i predstavnika poslodavaca, koji se održavaju uz posredovanje ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, ravnateljice Ureda Vlade za razminiranje Dijane Pleštine i ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca, a pregovori bi se trebali nastaviti danas kasnije poslijepodne ili navečer, izjavio je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

Današnji prvi krug pregovora prošao je bez dogovora. Svi su se uspjeli složiti, osim Hrvatske udruge poslodavaca koja je odbacila prijedlog. Kiš je najavio da će se u 14 sati održati odvojeni sastanak Ministarstva s poslodavcima, a zatim kasnije poslijepodne ili navečer trebali bi se nastaviti pregovori.

- Za razliku od sindikata koji su izrazili spremnost da ono što je jučer predloženo provedu i u djelo, poslodavci to nisu prihvatili, rekao je Kiš novinarima ispred zgrade Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

- Mi smo jutros održali konzultacije s našim članovima i s obzirom na to da je to bio prvi ozbiljan prijedlog s kojim smo se otprilike približili svojim zahtjevima, mi smo u ime razuma odlučili popustiti i dobiti kolektivni ugovor uz ove određene garancije koje su u ovom času nama čak i važnije, rekao je.

Pojasnio je da su jučer iznesena dva prijedloga: popodnevni koji su prihvatili poslodavci, a sindikati nisu i prijedlog iznesen tijekom večeri.

Pirotehničari su u štrajku već deseti dan, a u četvrtak navečer je iznesen novi prijedlog poboljšanja materijalnog statusa u vidu povećanja osnovne plaće i plaće za vrijeme kada pirotehničari ne rade.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca slažu se da je potrebno donijeti novi kolektivni ugovor kojim će se regulirati cijena rada pirotehničara u Republici Hrvatskoj, spriječiti nelojalna konkurencija i daljnje srozavanje standarda pirotehničara.

Kiš je rekao da poslodavci nisu pristali na povećanje plaća pirotehničarima te da oni žele da ostane sve po starom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter