Neuspjehom će završiti obje oporbene inicijative


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da će oporbene inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi te ministrici Nadi Murganić završiti neuspjehom kao i ranije oporbene inicijative jer će Vladu i ministricu podržati parlamentarna većina.

"Računam na parlamentarnu većinu koja ima 78 zastupnika. Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa, a ovaj tjedan će biti dvije neuspjele oporbene inicijative, završe kao što su završile i dvije prethodne – neuspjehom", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u ponedjeljak navečer novinarima upitan na koliko ruku računa na glasanju u petak.

Plenković je rekao kako će u srijedu u Hrvatskom saboru imati aktualni sat, nakon toga raspravu o zaključcima Europskog vijeća u održanih u Bruxellesu i Tallinnu, a zatim će na dnevni red doći zahtjev oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Premijer Plenković je rekao i da će se u četvrtak na dnevnom redu naći rebalans državnog proračuna, a u popodnevnim satima Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

"U petak, nakon što Vlada usvoji očitovanje o inicijativi oporbe za izglasavanjem nepovjerenja cijeloj Vladi, bit će rasprava na tu temu. Želimo vrlo brzo i vrlo otvoreno raspraviti sa svim zastupnicima u Hrvatskom saboru sve teme koje su od interesa na najizravniji i najotvoreniji način", kazao je Plenković.

SDP je prošli tjedan u Saboru predao zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi, skupivši 31 potpis, koliko je i potrebno za takvu inicijativu. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tada je rekao kako SDP ima odgovornost “raščistiti gospodarsku kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada, lovci u mutnom u slučaju Agrokoru”.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić pokrenuo je Klub zastupnika GLAS/HSU u listopadu zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo, sada već povučen, prijedlog obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija. Prijedlog su potpisala 33 zastupnika.

Na novinarski upit kako komentira stav župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana da se trenutno ne prihvati izgradnja termoelektrane Peruća, odgovorio je kako je dobro da se o svim relevantnim temama u toj županiji otvori rasprava, posebice onima s aspekta zaštite okoliša. Podsjetio je kako taj projekat ima nekoliko faza i važnim drži da se građani temeljito upoznaju s njegovim ciljem i eventualnim posljedicama koje može imati na zaštitu okoliša.

"Koliko je meni poznato, prva faza tog projekta ne bi imala baš nikakve negativne posljedice. Važno je da ta županija i svi vjećnici u njoj iskažu svoj stav", rekao je.

Plenković je, upitan kako komentira pad rejtinga stranke, podsjetio je da je HDZ, kada se 2016. godine kandidirao za predsjednika, bio na 20 posto a sredinom srpnja kada je izabran za predsjednika popularnost stranke se vratila iznad 30 posto.

Naglasio je da je HDZ po rezultatima obiju anketa stalno između 30 i 35 posto. "To je sve na razini statističke greške. HDZ je stabilan i snažan i najjača stožerna stranka. Najodgovornija, bez populizma bavi se konkretnim temama i ide za zaštitom dobrobiti i kvalitetnijeg standarda života hrvatskih građana", istaknuo je.

Na pitanje kako komentira i da je prvi na listi najnegativnijih političara odgovorio je kako je to "cijena predsjednika Vlade".

Naglasio je da svoj posao radi vrlo odgovorno i temeljito, ali svi problemi koji dođu na dnevni red idu na kraju na račun onoga koji vodi Vladu. "Sportski to doživljavam", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter