Neuredeno gradilište kumovalo pogibiji radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog smrti radnika Petra Vojvodica (56) iz Umaga, koji je stradao 2008. godine radeci na rekonstrukciji novigradskog hotela Rotonda, Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama je izvijestilo u cetvrtak da je nakon provedene istrage podiglo pred Opcinskim sudom u Bujama optužnicu protiv izraelskog državljanina J. S. (46) i hrvatskog državljanina Z. M. (52) iz Umaga zbog toga što su pocinili teško kazneno djelo protiv opce sigurnosti.

Temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela optužnica je zbog teškog kaznenog djela protiv opce sigurnosti podignuta i protiv trgovackog društva iz Novigrada i trgovackog društva iz Ajdovšcine.

Podsjetimo, 13. prosinca 2008. Vojvodic je s još jednim radnikom radio u kotlovnici na drugom katu hotela kada je izbio požar. Jedan je radnik uspio pobjeci na balkon, a Vojvodic je ostao u hotelu koji se ubrzo ispunio gustim dimom te su ga vatrogasci pronašli tek nakon sat vremena. Premda je hitno prebacen u pulsku bolnicu, Vojvodic je ubrzo preminuo.



Nakon provedene istrage Državno odvjetništvo smatra da je Vojvodic stradao prilikom rezanja metalnih cijevi otvorenim plamenikom spojenim na plinsku bocu u prostoriji energetskog postrojenja na trecem katu hotela. Pritom je došlo do prijenosa topline na izolaciju razdjelne stanice na drugom katu koja je bila obložena spužvom pa se zapalila. Požar se tada proširio na cijelu prostoriju, što je kod Vojvodica uzrokovalo termicki šok od kojega je i preminuo.

Državno odvjetništvo optužilo je J. S., kao direktora trgovackog društva iz Novigrada, koje je vlasnik hotela Rotonda, i kao direktora okrivljenog trgovackog društva iz Ajdovšcine (kao investitora), jer je protivno odredbama Pravilnika o mjerama zaštite od požara pri izvodenju zavarivanja, rezanja, lemljenja i srodnih tehnika rada te Pravilnika o mjerama zaštite na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, u vezi s odredbama Zakona o zaštiti na radu organizirao, a okrivljeni Z. M. izvodio rekonstrukciju hotela u Novigradu.

Naime, prostor hotela nije bio propisno pripremljen jer radilište nije bilo uredeno i osigurano tako da se uklone zapaljivi materijali, a okrivljenici su dozvolili da rezanje cijevi obavljaju djelatnici koji nisu strucno osposobljeni.


Podijeli: Facebook Twiter