Neuredan grad zbog nepropisnog korištenja javnih površina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilne kiše početkom rujna otjerale su preostale turiste i kao da su izbrisale dio sjećanja na dugo vruće ljeto. Kakav je dojam ostavio Umag na goste koji su šetali gradom i kakvu će sliku ponijeti u svijet, ostaje na njima, ali neke pojave koje se odnose na urednost grada o čemu smo pisali u kolovozu kada je bio u pitanju umaški ribarski gat i luka, otvorile su pitanja o smjelom, ali nepropisnom korištenju javnih površina kojima su nagrđene vizure etabliranog turističkog središta, Umaga.

Gotičke bifore prekrivene štok robom

Još sredinom kolvoza obratili su se neki građani i obrtnici za pomoć našoj redakciji, želeći apelirati na gradsku vlast Umaga da krene u primjenu Odluke o komunalnom redu jer osobnim dolaskom i pisanim putem gradskim službama i samom gradonačelniku nisu uspjeli ukloniti problem. Tragom njihovih pisanih zahtjeva, razgovorom sa sugovornicima posjetili smo prijeporne lokacije u gradu zbog kojih, kada bi se podvukla crta nakon ljeta, moglo bi se iščitati da  bi u Gradu Umagu trebali biti dosljedniji u primjeni Odluke o komunalnom redu, kada je u pitanju korištenje i sam način korištenja javnih površina u ljetnoj turističkoj sezoni.

Razgled smo započeli na Trgu Venezia. Mali trg bogate povijesti čije samo ime govori o povijesnoj poveznici sa Venecijom. Jedan od rijetkih spomeničkih detalja, gotičke bifore, tužno su gledale ovo šarenilo kiča koje se kao bršljan protezalo na pročelja zgrada. Stanarima je bio zapriječen normalan ulaz u zgradu, a prozori u prizemlju vapili su za svjetlom iza izloženih ručnika. Nešto niže na Trgu slobode, u modernom arhitektonskom zdanju na nogostupu koji je u vlasništvu trgovine mješovite odjeće i nešto podalje kafića, ugrožena je sigurnost nesmetanog kretanja pješaka koji ne žele prolaziti kroz improvizirani tunel gdje ih vrebaju prodajni artikli  sa svih strana.

Gužva od obale do Trgovačke ulicu

S druge strane kolnika proteže se parkiralište, pa je sasvim izvjesna i sigurnost prelaska ceste. U nastavku, šetnja gradom vodi do najferkventnije šetnice, umaške „žile kucavice“, Nove obale, gdje u jutarnjim satima, vlasnici lokala i trgovina propisno koriste javne površinu za izlaganje i prodaju robe, ali u večernjim satima nastaje kaos jer trgovci zaposjednu cvjetne otoke preko puta i dio pješačke staze na kojoj nesmetano prodaju kao na Markuševačkom buvljaku. Gužva i nered proteže se i u prijelazu sa pješačke zone Nove obale u Trgovačku ulicu gdje je prošle godine sagrađen cvjetni otok koji je „pribio“ trgovce s lijeve i desne strane da se izmaknu iz ranije utvrđenih gabarita za korištenje javnih površina koji su još ucrtani na tlu. Upitani da li je ovaj zeleni otok sagrađen na vjetometini, na kojoj ometa normalno kretanje te otežava sigurnost prometa za hitne slučajeve do pješačke zone, sagrađen zbog njihovog nepoštivanja ugovornih obveza o korištenju javne površine ranijih godina, odmah su negirali, naglasivši da su službe u Gradu vrlo stroge prilikom obavljanja obročne naplate usluge korištenja javne površine temeljem potpisanog ugovora.

Pokušali smo porazgovarati s nadležnima u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Umaga o pojedinostima vezanim za navedeno, nagrđujuće stanje u gradu od onih koji ne poštuju članak 27. Odluke o komunalnom redu Grada Umaga. U tom čalnku jasno piše što je sve zabranjeno prilikom izlaganja robe kao i članak 77. iste odluke gdje piše kako pokretne naprave ne smiju sprječavati ili otežavati korištenje ulaska u zgrade i druge objekte.

Dvojica redara u stalnim kontrola

Nadalje, zanimalo nas je koliko ima zaposlenih komunalnih redara i koje im je radno vrijeme, koliko su puta intervenirali i koliko je uprihodovano od naplaćenih kazni, izdanih rješenja. Zatim nas je zanimalo koja je svrha „zelenog otoka“ na prolazu od Trgovačke ulice do Nove obale.

Iz ureda gradonačelnika nam je odgovoreno da je u zakonu utvrđeno kako komunalni redari izriču mandatne kazne i predlažu pokretanje prekršajnog postupka. Što se tiče konkretnog broja intervencija radi se redovnoj dnevnoj aktivnosti dvojice komunalnih redara, a precizni podaci o naplatama kazni bit će javno objavljeni po izvršenju proračunske godine, kada je to i moguće. Vezano za zabranu izlaganja robe, odnosno protupravno postavljenih predmeta, odgovoreno je da su podaci javno dostupni i objavljeni pa kao takvi ne podliježu dodatnim tumačenjima. Za novosagrađeni „zeleni otok-cvjetnjak“ kažu kako u svom samupravnom djelokrugu gradovi i općine obavljaju poslove kojima se ostvaruju potrebe građana i odnose se na uređenje naselja i stanovanja te prostorno i urbanističko planiranje. (Napisala i snimila Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter