Neum fest hrvatskog glazbenog blaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski glazbeni festival Etnofest Neum 2013. danas je proslavio 18. rođendan, a značajan je po tome što na njemu već godinama nastupaju poznata hrvatska imena uključujući neke glazbenike iz Istre poput Livija Morosina koji je nastupio na svakom festivalu, a tu su iz Istre i Gustafi, Bruno Krajcar, Macola Bend…

Od izvođača na festivalu ove godine nastupaju Mate Bulić, Dalmatino, Ana Rucner, Dražen Žanko, Zorica Kondža, Gustafi, Alka i Fijaker, Srebrna krila, Marina Tomašević, Livio Morosin i Mia, Vlatka Pokos, Trio Gušt, Klapa Ragusa, Živo blato, Dario Plevnik, gospar Marko i Ella, Ine Tadić i Hercegovački bećari, Mladen Burnać, Žec i Ravnica, Klapa Larus, Kyzo, Darko Capo i Macola bend.

Direktor ovog festivala je Tomislav Šojat a umjetnički direktor Jurica Pađen, obojica glazbenici poznati iz benda Aerodrom kao i po suradnji s Johnnyjem Štulićem. Oni su festival zamislili kao mjesto na kojem je odškrinuta škrinja s hrvatskim glazbenim blagom, a svake godine brojni skladatelji i glazbenici nadahnuti tradicijskom glazbom predstaviti brojne nove skladbe. Festival, naime, nije natjecateljski, na njega se ne dolazi selekcijom već na poziv organizatora.

Šojat napominje da žele da Hrvatska na festivalu bude kompletno zastupljena u svakom svom obliku, od Slavonije, Međimurja, središnje Hrvatske, Istre, Dalmacije, Kvarnera, Primorja, Hercegovine i dijela Bosne.

- U Istri je nekako najizraženiji taj etno motiv, međutim teško se to može na bilo koji način probiti vani, u inozemstvo. Tu treba puno jača financijska konstrukcija i diskografska i medijska podrška. Općenito treba puno jače zaleđe da bi netko nešto napravio u vidu takve glazbe, smatra Šojat.

Livio Morosin jedini je od svih izvođača koji je bio baš na svakom Etnofestu, a Šojat ga je pohvalio da uvijek donese jednu dobru pjesmu.

- Ako me pitaš zašto tamo odlazim to je zato što sam već naučio tamo odlaziti i stvarno mi je vrlo ugodno. Festival mi je zapravo druženje, atmosfera je dobra, a dolazim i radi prijatelja, kaže Morosin. Zanimljivo da je prošle godine nastupio s generalom Vasilijem Mituom, što je glazbeni alter ego popularnog pjevača Siniše Vuce. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter