Netransparentnost u javnoj rasvjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natjecajna dokumentacija za održavanje javne rasvjete u Puli nije sukladna propisima, i to barem po dvije osnove, rekao je u petak predsjednik pulske udruge Ladonja Mauricio Licul, ponovno ukazujuci na netransparentnost gradske uprave i njezino neracionalno raspolaganje novcem gradana Pule.

Veli da nacin na koji je sastavljen natjecaj nije propisan, i to zato jer su u natjecaju vrednovani samo uvjeti placanja i jamstva, a ne reference (popis opreme, broj i struktura djelatnika, uvjeti placanja, jamstveni rok za izvedene radove i opremu), iako je to navedeno. Takoder, nije navedena procijenjena godišnja vrijednost stoga se ne može usporediti s pristiglim ponudama po kriteriju najniže cijene. Napomenuo je da je to zakonska obveza, no da ocito nije ispoštovana te se zapitao zašto su od cetiri kriterija iz odluke, odlucili bodovati samo dva.

- Je li normalno da se u ovakvim vremenima kad se svi bore za posao na javni natjecaj javi samo jedna firma, retoricki se zapitao Licul. Zbog cega Grad Pula, nastavio je, ne inzistira u nadmetanju više poslovnih subjekata da bi se na koncu smanjila cijena radova bilo kojeg tipa i koji naposljetku moraju platiti gradani Pule.

Osvrnuo se potom na natjecaje, primjerice da je samo jedna ponuda zadovoljila sve kriterije i odmah je procijenjena kao valjanom. - I prije nego li je službeno objavljeno tko je dobio posao održavanja javne rasvjete, u komentarima pojedinih medija to je ime vec bilo poznato, rekao je Licul. Javni natjecaji, istaknuo je, trebali bi biti javni kao što im samo ime govori, a ne za podobne.

Komentirajuci cijenu novopostavljenih montažnih kružnih tokova u Puli, rekao je da ce zbog dosadašnje prakse s javnim natjecajima od Grada Pule zatražiti troškovnik izvedenih radova te cjelokupnu dokumentaciju.

Licul se kratko osvrnuo na konferenciju za novinare celništva IDS-a od cetvrtka kazavši da je ocito da su njegove rovinjske kolege dirnule u osinje gnijezdo te da se IDS po dobrom starom obicaju brani napadom, a ne argumentima. Smatra da je najvjerojatniji razlog opce nervoze IDS-a ispitivanje provedeno u Puli prema kojem Ladonja bilježi snažan rast. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter