Neto plaća za siječanj porasla 3,5 posto, na 5.895 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za siječanj ove godine iznosila je 5.895 kuna, što je nominalno 4,4 posto, a realno 3,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Riječ je o drugim podacima DZS-a, koji potvrđuju prve procjene objavljene prije tjedan dana. 

U odnosu na prethodni mjesec, prosinac 2016. godine, prosječna neto plaća isplaćena za ovogodišnji siječanj bila je nominalno jedan, a realno 1,1 posto viša.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj iznosila je 5.242 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za siječanj isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu i iznosila je 10.453 kune, dok su najnižu, od 3.426 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji odjeće. 

Prosječna mjesečna bruto plaća za prvi mjesec ove godine iznosila je 7.911 kuna te je prema siječnju 2016. nominalno bila veća za 2,6 posto, a realno za 1,7 posto. Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac prošle godine, prosjek bruto plaće isplaćene za siječanj bio je nominalno jedan posto, a realno 1,1 posto veći. 

Službena statistika pokazuje i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za siječanj ove godine iznosila 33,80 kuna, a bruto 45,35 kuna. U odnosu na siječanj lani, prosječna je neto satnica početkom ove godine bila viša za 0,3 posto, a na mjesečnoj razini, prema prosincu lani, za 1,2 posto. Bruto satnica je u međugodišnjoj usporedbi viša za 1,3 posto, no na mjesečnoj je razini niža za 1,4 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter