Netko voli "Kućanice", a ja sam starwarovac

Ciombe i ekipa ispred novogodišnje jelke u Rovinju
Ciombe i ekipa ispred novogodišnje jelke u Rovinju

Tko je bio u Rovinju a nije upoznao najpopularnijeg konobara Davora Antolovića, kao da je bio u razgledu Rima a nije vidio Vatikan ili Papu. Ili tako nekako…U svakom slučaju, Davor kojeg svi znaju po nadimku Ciombe, sa svojih preko dvadeset godina profesionalnog iskustva i rada u nekad kultnom Rio baru, onaj je toliko prepoznatljiv lik zbog kojeg Rovinj i jest grad simpatičnih i šarmantnih žitelja.

Glavna (pred)filmska zvijezda

Osim vedrog duha Ciombe posjeduje i jednu, za četrdesetogodišnjaka, pomalo neuobičajenu strast - velik je fan "Star Warsa" (Ratova zvijezda), a ide toliko daleko da je prošlog mjeseca, kada je svijet bio zaluđen izlaskom sedmog nastavka, i sam imao zvjezdanih trenutaka. Obučenog po "mjeri", u bijelo odijelo s obvezatnom kacigom stormtroopera plijenio je pažnju kamera i fotografa. Dakako, na zagrebačkim premijerama filma na koje je bio pozvan, ali i u rovinjskom Gandusiju te porečkom kinu u kojima je, također u društvu još nekolicine rovinjskih i istarskih fanova kultnog filmskog serijala, doista i sam bio glavna (pred)filmska zvijezda.

- Interes prema Star Warsima počeo je od malih nogu i traje do danas. S pet godina pogledao sam svoj prvi, a mislim da je bio četvrti po redu "Star Wars", kada sam shvatio to je to - svijet fantastike koji me zanima. U tome baš i ne vidim ništa čudno. Jer, sorry, kao što netko voli serijal "Kućanice" ili recimo trilogiju "Kuma", ja sam fan "Star Warsa", kaže nam simpatični sugovornik, koji opet na moje zanovijetanje i primjedbu da ni u ludilu ne bih stajala dan-dva ispred kinoblagajni iščekujući film ili recimo prolazak glumaca, vrti glavu i smijući mi postavlja protupitanje: "A na kojoj temperaturi bih morao čekati?".

- U svakom slučaju, razumijem fanove koji u vrećama za spavanje i u dugim filama čekaju premijeru filma. Zar, uostalom, slično ne čine i drugi fanovi pred određenim rock koncertom ili nogometnom utakmicom? Upravo, za "Star Wars" je to možda i razumljivije, tim više što i oni koji nisu gledali nijedan nastavak zasigurno (po)znaju filmsku muziku "Ratova zvijezda" ili prepoznaju svjetlosni mač, millennium Falcon letjelicu… Je l' da još nabrajam ili da samo napišeš kako je film postao prepoznatljiv brend, poput Coca-Cole ili Whiskeya, priča Ciombe.

Filmske kasete i lego kocke

Priča je, dakle, počela davno u djetinjstvu. Što je uslijedilo potom?

- Nakon oduševljenja počelo je zanimanje. Počinjem biti kolekcionar i skupljam sve što je povezano s "Ratovima zvijezda". U srednjoj školi moram se pohvaliti i da sam prvi ili među prvima u Rovinju bio ponosni vlasnik filmskih kaseta, koje sam opet nevoljko - a to nije za novine - na zahtjev frendova "dilao" videotekama. Slijedilo je i doba DVD-a i lego kocki s kojima sam, spajajući ih u komade, čitav dnevni boravak i staklene vitrine ispunio figuricama "Star Warsa". A jedini uvjet da tako i ostane, barem što se tiče moje supruge, jest da sam s njih brišem prašinu, što, naravno, redovno i činim, veli nam Ciombe.

Muratijevo odijelo po mjeri

Želja za nabavkom originalnog odijela nekad dobrog, a sad lošeg vojnika stormtroopera dugo je tinjala. Problem je bio i ostao, barem što se tiče originala, u visokoj nabavnoj cijeni.

- Ipak, zahvaljujući svom sugrađaninu Aleksandru Muratiju, "odijelo po mjeri" je palo. Nakon višekratnih proba stvoreno je plastično odijelo koje se oblači uz tuđu pomoć i u jednom komadu, nakon čega nema onog "ja bih samo malo do toaleta", i kaciga ispod koje jedva dišem, ali generalno gledajući, ja sam sretan i zadovoljan stormtrooper, kaže nam Davor Antolović Ciombe, od kojeg saznajemo da ga je ova strast za filmskom sagom povezala s brojim fanovima iz Istre i čitave Hrvatske. Stoga mu je velika želja osnivanje fan kluba, odnosno otvaranje Udruge RV501st., koja bi okupljala najzagriženije starwarovce. A do onda, tko zna možda vas Ciombe i ekipa dočekaju na nekoj drugoj premijeri "Ratova zvijezda" u Rovinju, Poreču, Zagrebu ili Londonu. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter