Netko truje pse na poreckoj šetnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet pasa otrovano je na poreckom šetalištu izmedu hotela Pical i Materade u nekoliko dana, saznajemo od Branka Jurica, direktora Veterinarske ambulante, u kojoj su, srecom, uspjeli spasiti sve životinje jer su vlasnici na vrijeme zatražili pomoc.

"Svi su psi imali jednake simptome: poceli su se zanositi u hodu, pretjerano sliniti, potom grciti, zjenice su im bile raširene. Prema tim simptomima dali smo im protuotrov koji se pokazao djelotvornim. Ne možemo sigurno reci o kakvom se otrovu radi, ali s obzirom na protuotrov koji je djelovao, vjerojatno je rijec o nekoj vrsti herbicida.

Njih je zabranjeno i zakonom kažnjivo bacati nekontrolirano u prirodu. Nažalost, nemoguce je pronaci tako postavljen otrov, pa vlasnici pasa koji na tom podrucju izlaze u šetnju sa svojim kucnim ljubimcima moraju biti oprezni. Trebaju se pridržavati gradske odluke koja propisuje da psi na javnim površinama moraju imati brnjicu i biti na uzici. To ce ih sigurno sprijeciti da pojedu postavljeni otrov", kaže Juric.

Zaraziti se mogu i macke, a vrsta otrova može se utvrditi jedino toksikološkom analizom uginule životinje. Juric kaže da svakog proljeca imaju slucajeva trovanja pasa. Lani su otrovani u Kufcima i na Finidi, a otrov koji neki, ocito namjerno, postavljaju opasan je i za ljude, pogotovo za djecu, i to je kazneno djelo. Nakana onoga koji postavlja otrov je jasna - ubiti!

Zato je važno da, cim primijete neke od spomenutih simptoma, vlasnici hitno dopreme životinju najbližem veterinaru da bi dobila protuotrov. Najsigurnije je pse u proljece u šetnju voditi barem na uzici i pratiti da ne pojedu nešto iz prirode.

Na šetnici prema Materadi uvijek je puno vlasnika s psima, ali i ljudi koji su u šetnji s malom djecom te rekreativaca. Kiša je u cetvrtak zadržala šetace i njihove kucne ljubimce u kucama. Neki, za koje znamo da s psima šecu u tom podrucju, rekli su nam da do daljnjega šetalište ostaje zabranjena zona za njihove pse - pronaci ce novo mjesto za trcanje i šetnju.


Podijeli: Facebook Twiter