Net.hr zbog govora mržnje ukinuo komentare čitatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Internetski portal Net.hr ukinuo je komentare ispod tekstova ističući da je postalo "gotovo pravilo da komentari služe za izražavanje poremećenih, bolesnih i zadrtih stavova jednog dijela čitatelja".

"Iako smo i prije isključivali komentare pod tekstovima u kojima smo pisali o bilo kojoj manjini – nacionalnoj ili vjerskoj, nečijoj seksualnoj orijentaciji, djeci, pokojnicima... jer smo tu uočili osobito učestale provale vulgarizama i gadosti, to više nije bilo dovoljno", ističu na Net.hr-u objašnjavajući razloge ukidanja čitateljskih komentara.

Dodaju kako su svjesni negativnih reakcija svoje odluke zbog tumačenja da je smisao internetskih portala interakcija s čitateljima. No, ta se interakcija, kako naglašavaju u većini slučajeva svela na "provale strašnih uvreda".

"Stoga smo smatrali svojom obavezom da kao izdavači, bez obzira na moguću poslovnu štetu, pristojne i konstruktivne čitatelje zaštitimo od nepotrebne agresije kojom su se u velikoj većini slučajeva služili redoviti komentatori i tako usmjeravali rasprave u potpuno pogrešnim smjerovima, često potpuno nevezanima za sam tekst koji se komentira", navode u obrazloženju.

Glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Vladimir Lulić kazao je da je takva odluka Net.hr-a vrlo hrabar potez.

"Zbog komentara koji obiluju šovinizmom, mržnjom i drugim gadostima bilo je nužno nešto napraviti pa čak i na ovako radikalan način.

No, puno bi bolje rješenje bilo da su redakcije internetskih portala brojčano i stručno ekipirane pa da mogu filtrirati komentare prije objave", kazao je Lulić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter