Netanyahu priprema Izraelce za rat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beskompromisan govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washingtonu, u kojem je lobirao za "izraelsku stvar", uvjerio je domacu javnost da je sukob s Iranom neizbježan.

"Kao izraelski premijer, necu nikada dopustiti da moj narod bude u sjeni uništenja", rekao je Netanyahu u ponedjeljak pred mocnom proizraelskom lobistickom organizacijom AIPAC nakon sastanka s americkim predsjednikom Barackom Obamom.

"Cekali smo da vidimo što ce postici diplomacija, cekali smo da vidimo kako ce djelovati sankcije. Ne možemo si priuštiti da cekamo predugo", istaknuo je.

Te su rijeci odjeknule u Izraelu gdje analiticari, komentatori i bivši vojni dužnosnici ocjenjuju da se zaoštrio ton prema Iranu, koji je otvoreno pozvao na uništenje Izraela.

"Pištolj ne samo da je napunjen, nego je spušten osigurac", rekao je izraelskom radiju Uzi Dayan, bivši general i savjetnik za nacionalnu sigurnosti.

"On nas priprema za rat, no nisam siguran da smo spremni za to. To nije pametna igra, nego kockanje", rekao je Uri Dromi, glasnogovornik bivšeg premijera Yitzhaka Rabina. Prošlotjedna anketa pokazala je da samo 19 posto Izraelaca smatra da bi trebalo napasti Iran, cak i bez potpore Washingtona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter